• 26 kwietnia 2024

Przepisy na 2. tydzień marcowego odliczania kulinarnego

Przepisy na 2. tydzień marcowego odliczania kulinarnego

Posted on March 13, 2015 by Chiara Iacoviello. This entry was posted in Dobrze się odżywiać. Bookmark the permalink.

W drugim tygodniu marcowego odliczania kulinarnego poprosiliśmy szefa kuchni UW Club, Jona Maley ' a, aby podzielił się z nami kilkoma swoimi pysznymi przepisami. Zadaliśmy mu również kilka pytań, które mają nas zainspirować przez pozostałe 14 dni naszego wyzwania dotyczącego domowych posiłków.

Opowiedz nam trochę o sobie. Jak zaczęła się Twoja miłość do przemysłu spożywczego?

Urodziłem się w małym miasteczku rolniczym w New Jersey. Dorastając w pobliżu farmy i mając własne kozy, nauczyłam się, co oznacza ciężki dzień pracy. W wieku 10 lat przeprowadziłam się z rodziną do Kalifornii, gdzie mogłam w pełni poznać scenę kulinarną Zachodniego Wybrzeża. W wieku 14 lat zaczęłam pracować w cukierni przy zmywaniu naczyń. Od tego momentu wiedziałem, że moja przyszłość związana jest z branżą gastronomiczną. Po ukończeniu szkoły średniej, pracując w kilku zwykłych restauracjach, wyruszyłem w drogę i przez kilka lat podróżowałem po Stanach Zjednoczonych, pracując w kuchniach w całym kraju. W 2004 roku zdałem sobie sprawę, że jedzenie jest moją obsesją i poszedłem do Le Cordon Bleu w San Francisco.

Pracowałeś w kilku naprawdę imponujących restauracjach.

Swoją karierę rozpocząłem w nagrodzonym pięcioma diamentami Lafayette Park Hotel. Później pracowałem pod okiem wyróżnionego gwiazdką Michelin szefa kuchni Rolanda Passota jako sous chef w Left Bank Brasserie w East Bay. W 2008 roku postanowiłem przenieść się do Waszyngtonu i cieszyć się owocami i pracą na północnym zachodzie. Podjąłem pracę jako szef kuchni w The Local Vine, która została założona przez James Beard Award odbiorca Chef Jason Wilson. Po zamknięciu restauracji z powodu ciężkich czasów, przedłużono mi możliwość otwarcia Book Bindery, pod szefem Shaun McCrain jako jego sous chef. W 2011 roku dołączyłem do zespołu The University of Washington Club jako sous chef, a dwa miesiące później awansowałem na executive chefa.

Jakie jest Twoje ulubione danie do gotowania?

Myślę, że moją ulubioną potrawą do przyrządzenia byłyby przegrzebki w maśle lub słodkie piersi. To trudne pytanie, ponieważ przygotowanie niektórych potraw może zająć trzy dni, jak np. pasztet czy rillettes.

Jakie jest Twoje ulubione danie?

Jagnięcina zawsze była moją ulubioną potrawą. Po prostu uwielbiam wszystkie kawałki i sposoby przygotowania.

Czego nigdy nie brakuje w Twojej lodówce i spiżarni?

Nie mogę się obejść bez prawdziwego masła i dobrego octu Sherry.

Wiele osób uważa, że nie ma czasu na gotowanie. Jakiej rady udzieliłabyś im, aby przyspieszyć działania w kuchni?

Traktuj swoją kuchnię jak restaurację. Zrób listę przygotowań i listę zakupów w weekend i spróbuj wykorzystać składniki w ciągu tygodnia. Zachowaj prostotę, ale baw się dobrze. Upiecz kurczaka na kolację jednego wieczoru, a resztki wykorzystaj do zrobienia okładu lub sałatki następnego dnia lub nocy.

Jaki jest Twój najzabawniejszy wypadek w kuchni?

W mojej kuchni nie ma zabawnych wypadków, ale zabawnie jest patrzeć, jak wszyscy wpadamy na siebie rano, gdy biegamy, przygotowując się do lunchu.

Co kochasz w swojej pracy?

Kocham prawie wszystko w tym, co robię - zapach, ciepło, czas potrzebny do umieszczenia wspaniałego produktu na talerzu, przypływ adrenaliny podczas obsługi.

Twoje dania są jak dzieła sztuki. Skąd czerpiesz inspirację?

Każdej nocy śnię o jedzeniu. To jest obsesja. Budzę się pędząc do pracy, żeby coś wypróbować. Obserwuję innych szefów kuchni z całego świata, widzę, co robią i być może włączam to do tego, co robię. Kocham wszystko, co związane z jedzeniem i nie chcę, żeby tylko dobrze smakowało. Niektórzy mówią, że to pretensjonalne, ale ja lubię sprawiać, że jedzenie wygląda dobrze. Ale smak jest najważniejszy. Nigdy o tym nie zapominam.

Dziękuję szefowi Jonowi za podzielenie się z nami swoimi przemyśleniami i niesamowitymi przepisami. Dziękujemy również Benowi Atkinsonowi (menadżerowi ds. żywienia w Harborview) za podzielenie się wiedzą na temat wartości odżywczych każdego przepisu.

Wypróbuj przepisy szefa Jona w tym tygodniu i zrób zdjęcia swojej wersji. Umieść je na naszej grupie Eating Well na Facebooku lub wyślij na adres wholeu@uw.edu. Wybierzemy najlepsze zdjęcie dla każdego dania i dodamy je do artykułu!

Granola i Jogurt

Rada Bena: "Po wykonaniu tego przepisu będziesz się zastanawiać, dlaczego kiedykolwiek kupiłeś granolę w alejce z płatkami śniadaniowymi. Naprawdę fajnie jest wypróbować różne słodziki, owoce, nasiona i orzechy w przepisach na granolę. Wymyśl swoją własną, charakterystyczną mieszankę!".

Składniki na 1,5 funta:
1 lb. płatków owsianych
4 uncje oleju roślinnego
4 uncje lekkiego syropu kukurydzianego (lub ½ szklanki cukru rozpuszczonego w 2 łyżkach wody)
6 oz. brązowy cukier
1 łyżeczka soli koszernej
1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
4 uncje niesłodzonego kokosa
3 uncje surowych kiełków pszenicy
4 uncje surowych nasion słonecznika
5 oz. złote rodzynki








  1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Odłóż złote rodzynki na bok i połącz wszystkie pozostałe składniki w dużej misce. Wymieszaj, aż suche składniki będą dobrze pokryte. Rozłóż mieszankę równomiernie na blasze do pieczenia. Umieść blachę w piekarniku i opiekaj mieszankę aż do uzyskania złotego koloru, często mieszając, aby zapewnić równomierne pieczenie.
  2. Gdy mieszanka będzie już upieczona tak, jak lubisz, wyjmij ją z piekarnika i ostudź. Rozbij duże skupiska i dodaj złote rodzynki. Dodaj do swojego ulubionego jogurtu i ciesz się zdrowym śniadaniem.
  3. Ta mieszanka granoli może być przechowywana do sześciu miesięcy w szczelnym pojemniku.

Pomocna wskazówka: Można dodać do jogurtu, mleka lub jego zamiennika, albo zjeść samą, aby szybko dodać sobie zdrowej energii.

Pieczona frittata z grillowanymi warzywami i serem Feta

Rada Bena: "Posiłki takie jak ten są świetne dla zapracowanych, pracujących ludzi. W moim domu przygotowujemy około trzech takich posiłków w niedzielę, aby mieć je gotowe do odgrzania w ciągu tygodnia. Ten posiłek jest na tyle elastyczny, że można go jeść na śniadanie, lunch lub kolację. Włączenie mleka i jajek oznacza, że nie musisz męczyć swoich dzieci lub innych osób, aby wypiły szklankę mleka do posiłku!"

Składniki dla 3 osób:
8
jaj
1 szklanka mleka pełnego
½ szklanki kwaśnej śmietany
½ szklanki oliwy z oliwek
1 ea. cukinia (przekrój wzdłuż na pół)
1 ea. żółty kabaczek (przekrój wzdłuż na pół)
1 ea. czerwona papryka (przekrojona na pół i pozbawiona pestek)
1 ea. czerwona cebula (pokrojona w krążki)
½ pęczka szparagów (z usuniętym dolnym calem)
¼ szklanki sera feta (pokruszonego)
½ pęczka tymianku
½ pęczka oregano
½ pęczka włoskiej pietruszki
Sól i pieprz do smaku












Frittata

  1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i włącz grill na wysoką temperaturę.
  2. Posiekaj wszystkie zioła i odłóż połowę na bok.
  3. W dużej misce połączyć połowę ziół z 2 łyżkami oliwy oraz solą i pieprzem do smaku. Wrzuć warzywa do mieszanki ziół, aż będą dobrze pokryte. Umieść warzywa na gorącym grillu i gotuj przez około 10 minut (chcesz, aby warzywa były zwęglone, ale nadal al dente).
  4. Zdjąć warzywa z grilla i odstawić, aby odpoczęły w temperaturze pokojowej. W dużej misce połącz jajka, mleko i śmietanę i ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj ½ łyżki soli i pieprzu.
  5. Gdy warzywa będą chłodne, pokrój je w średnią kostkę i dodaj do masy jajecznej. Dodaj pokruszony ser feta i resztę posiekanych ziół. Wlej masę do lekko natłuszczonej formy do pieczenia 6×6 cali.
  6. Piecz w temperaturze 350 stopni przez 12-15 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie brązowy, a masa jajeczna będzie twarda (sprawdź jajka wkładając wykałaczkę w środek frittaty, a następnie wyjmij. Jeśli na wykałaczce jest jeszcze płyn, kontynuuj pieczenie frittaty, aż wykałaczka wyjdzie czysta).
  7. Wyjmij frittatę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut. Podawać z ulubioną salsą.

Pomocna wskazówka: Frittata to wspaniały sposób na wykorzystanie resztek jedzenia! Podaj swoje ulubione warzywa na obiad, a następnie użyj resztek do frittaty następnego dnia. Pieczone ziemniaki z poprzedniego wieczoru również będą świetnym dodatkiem do frittaty.

Crostini z suszonymi pomidorami i kozim serem Bruschetta

Rada Bena: "Szukasz sposobów, aby wprowadzić więcej warzyw do swojej diety? Bruschetta może być twoim biletem. Jest pełna pomidorów, czosnku, szalotki i bazylii. Ten przepis jest jak słodka, mała, zdrowa pizza. Można nawet zrobić dodatkowe polewy, więc masz wystarczająco dużo, aby przekąsić na cały tydzień."

Składniki dla 4 osób:
1 bagietka
6 uncji suszonych pomidorów
3 pomidory romskie (pozbawione pestek)
2 ząbki czosnku (posiekane)
1 duża szalotka (posiekana)
1 pęczek bazylii (drobno posiekany)
1 uncja oliwy z oliwek extra virgin
1 uncja octu szampańskiego (lub białego octu winnego)
2 uncje startego parmezanu
4 cienkie plasterki dojrzałego parmezanu
sól i pieprz do smaku









Opcjonalnie
: 6 oz. świeżego koziego sera
2 oz. ulubionej mieszanki świeżych ziół (posiekane)

Bagietka tostowa

  1. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni. Pokrój 4 kawałki swojej ulubionej bagietki wzdłuż w rundy o grubości około ⅛ cala. Ułóż kromki na blasze i lekko skrop oliwą, solą i pieprzem oraz szczyptą startego parmezanu.
  2. Piecz przez około 10 minut, obracając plastry w połowie drogi, aby zapewnić równomierne zarumienienie (nie pozwól, aby zbyt mocno się zarumieniły, ponieważ po wyjęciu z piekarnika będą dalej wysychać). Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Polewa

  1. Namocz suszone pomidory w ciepłej wodzie przez co najmniej 30 minut, dzięki temu łatwiej je będzie posiekać. Pokrój w kostkę suszone i rzymskie pomidory.
  2. Połącz pomidory z czosnkiem, szalotką, bazylią, octem szampańskim i resztą startego parmezanu. Doprawić solą i pieprzem. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 10-20 minut, aby smaki się połączyły.
  3. Nałóż polewę na każdy kawałek opiekanej bagietki i posyp cienkimi plasterkami parmezanu.

Opcjonalnie: Połącz kozi ser i zioła, aż do wymieszania i uzyskania gładkiej konsystencji. Rozsmarować na opiekanej bagietce przed dodaniem pomidorowej polewy i plasterków parmezanu.

Wrap z indyka z kremowym serem kolendrowym i marynowanym jarmużem

Rada Bena: "Przyniesienie tego wrapa do pracy sprawi, że twoi współpracownicy będą zazdrośni, gwarantowane. Mieszanka smaków jest naprawdę świeża i przypomina wiosnę. Jeśli nie możesz sobie poradzić z wyjęciem dużego żebra z jarmużu, spróbuj trzymać go w jednej ręce, a następnie używając palca wskazującego i kciuka, przejedź po żebrze, odrywając liście z każdej strony. Jarmuż naprawdę zyskuje na popularności i jest uprawiany prawie przez cały rok na północnym zachodzie. Możesz nawet wykorzystać slaw z tego przepisu jako pyszną i zdrową sałatkę."

Składniki dla 4 osób:
1
lb. pokrojonego indyka
8 oz. serka śmietankowego
1 pęczek kolendry
1 pęczek jarmużu Lacinato
2 ea. limonki (sok i skórka)
2 ea. cytryny (sok i skórka)
2 ea. marchewki (ogolone za pomocą obieraczki)
1 ea. szalotka (zmielona)
¼ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin
4 ea. tortille z mąki
Sól i pieprz do smaku









Marynowany jarmuż

  1. Oczyść i osusz jarmuż. Usuń środkowe żebro z każdego liścia i pokrój liście w paski. W dużej misce połączyć paski jarmużu, mieloną szalotkę, obraną marchewkę, oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę soli, sok z cytryny i skórkę.
  2. Dokładnie wymieszaj składniki, przykryj folią i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 45 minut.

Kremowy ser z kolendry

  1. Połączyć kolendrę z sokiem z limonki i przecierać do uzyskania gładkiej konsystencji (w razie potrzeby można dodać niewielką ilość wody do przecierów).
  2. Używając miksera elektrycznego z łopatką, ubij serek do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dodaj purée z kolendry, skórkę z limonki oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wrap z indykiem

  1. Rozłóż serek na tortilli, dodaj indyka i dodaj jarmużową papkę. Zwinąć tortillę i masz wspaniały lunch w podróży!

Pomocna wskazówka: Jeśli nie masz miksera elektrycznego z łopatką, możesz kupić wstępnie ubity serek śmietankowy lub ubić go ręcznie.

Sałatka z kurczaka z purée z kalafiora

Rada Bena: "Rzeczą, która jest wspaniała w sałatce z kurczaka jest to, że można ją stosować na zimnych zieleniach sałatkowych, a także na kanapkach. Połącz mieszankę kurczaka i kalafiora z odrobiną świeżego szpinaku i suszonych owoców, a będziesz miał sałatkę, którą warto pochwalić się na poniedziałkowy lunch. Rozłóż mieszankę na dwóch kromkach pełnoziarnistego chleba lub bajgla i masz kolejny fantastyczny lunch na wtorek. Sałatka z kurczakiem jest tutaj, aby uratować twój tydzień!"

Składniki dla 2 osób:
1
lb. udka z kurczaka
2 szalotki (zmielone)
2 łodygi selera (zmielone)
1 pęczek tymianku (posiekany)
1 główka kalafiora
2 szklanki mleka pełnego
2 szklanki wody
¼ szklanki pół na pół
1 łyżka oleju mieszanego (lub oleju roślinnego)
1 cytryna (sok i skórka)
Sól i pieprz do smaku









Kurczak

  1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Połączyć połowę posiekanego tymianku z olejem oraz solą i pieprzem do smaku. Wrzuć udka kurczaka, aż będą dobrze pokryte i marynuj przez co najmniej 45 minut.
  2. Piecz w piekarniku przez około 20 minut lub do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 160º. Wyjąć kurczaka z piekarnika i odstawić, aby odpoczął.
  3. Gdy kurczak będzie wystarczająco chłodny, aby się nim zająć, usuń mięso z kości i wyrzuć kości.

Opcjonalnie: Zamiast gotować kurczaka tego samego dnia, ten przepis na sałatkę może być doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek kurczaka. Podawaj pieczonego kurczaka na kolację poprzedniego wieczoru i zachowaj udka do swojej sałatki. Możesz również zacząć marynować udka kurczaka noc wcześniej, aby uzyskać lepszy smak.

Purée z kalafiora

  1. Pomocna wskazówka: Ta część może być wykonana, gdy kurczak jest w piekarniku. Pokrój kalafior na małe kawałki. Połącz mleko z wodą i podgrzewaj na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć. Dodaj kalafior i gotuj do miękkości. Odcedź kalafiora, a następnie zrób puree ze szczyptą soli, aż będzie gładkie. Dodawaj po trochu pół na pół, aż masa stanie się kremowa (możesz nie wykorzystać całej ilości pół na pół).

Opcjonalnie: Jeśli robisz ten przepis często lub w dużych partiach, mieszanina mleka używane do gotowania kalafiora w można zapisać i używać ponownie do trzech razy.

Sałatka z kurczaka

  1. Połącz mięso kurczaka, szalotki, seler, sok i skórkę z cytryny oraz drugą połowę posiekanego tymianku.
  2. Dodaj purée z kalafiora po trochu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozsmaruj na ulubionym pieczywie lub dodaj do ulubionej zielonej sałatki.
  3. Dodaj suszone owoce do sałatki z kurczakiem, aby dodać jej słodyczy lub posiekane orzechy, aby dodać trochę chrupkości.

Pomocna wskazówka: Mieszany olej jest mieszanką 75% oleju rzepakowego i 25% oleju roślinnego.

Sznaucer z kalafiorem i ziemniakami Fingerling Ragout

Rada Bena: "Żądni przygód kucharze próbują zastąpić tłuczonego kalafiora tłuczonymi ziemniakami, a ten przepis pokazuje, dlaczego. Jest dość podobne, ale piękno polega na tym, że ma znacznie mniej węglowodanów niż ziemniaki. Jest to miły sposób na obniżenie kalorii w przepisie opartym na ziemniakach, podczas gdy nadal uzyskuje się wiele z tego samego smaku i tekstury. W połączeniu ze świeżym lucjanem i ziemniakami fingerling, ten przepis jest kompletnym posiłkiem, który zadowoli każdego szefa kuchni lub entuzjastę żywienia."

Składniki dla 2 osób:
1
lb. filet z snappera
1 główka kalafiora
½ lb. ziemniaków typu fingerling
1 cytryna
2 ząbki czosnku
1 por
¼ pęczka tymianku
½ lb. masła
½ szklanki oleju mieszanego (lub oleju roślinnego)
1½ szklanki mleka
1½ szklanki wody
Sól i pieprz do smaku










Ragout z kalafiora i ziemniaków Fingerling

  1. Pokrój główkę kalafiora na małe płatki i łodygi i odłóż połowę na bok.
  2. Połącz mleko z wodą i podgrzewaj na średnim ogniu, aż zacznie się gotować. Dodaj połowę płatków kalafiora i gotuj do miękkości. Odcedź kalafiora i zrób purée ze szczyptą soli i pieprzu, aż będzie gładkie. Roztopić 75% z ½ funta masła na średnim ogniu do zarumienienia. Wlej puree z kalafiora do roztopionego masła i ubijaj, aż będzie gładkie.
  3. Pokrój por w krążki wielkości monety, namocz je w zimnej wodzie na 15 minut, a następnie odsącz. (To nie tylko oczyści pory, ale także wydobędzie część intensywnego smaku cebuli).
  4. Następnie doprowadzić do wrzenia 2-kartkowy garnek z wodą, dodać ziemniaki i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Odcedź ziemniaki za pomocą durszlaka i pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej. Ostudzone ziemniaki pokrój w kształt monety i usmaż na gorącej patelni z olejem. Po uzyskaniu złotego koloru, zdejmij ziemniaki z patelni i odłóż na talerz.
  5. Na tej samej patelni, na której smażyłeś ziemniaki, dodaj drugą połowę kalafiora i smaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj pory i gotuj przez kolejne dwie minuty. Dodaj ziemniaki z powrotem na patelnię i dopraw solą i pieprzem. Dodaj purée z kalafiora i kiedy wszystko będzie wystarczająco ciepłe, jest gotowe do podania.

Snapper

  1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Wykrój lucjana, wyjmując ości i krojąc go na 6-uncjowe porcje.
  2. Dopraw rybę solą i pieprzem i usmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Kiedy ryba stanie się złotobrązowa z jednej strony, odwróć ją, dodaj czosnek i tymianek, a następnie umieść w piekarniku na 350 stopni na około 6 minut.
  3. Wyjmij rybę z piekarnika i umieść patelnię na kuchence na średnim ogniu. Wrzuć masło, wyciśnij cytrynę na rybę i polej jej wierzch. (Możesz również polać rybę masłem z patelni, aby dodać jej smaku).

Pomocna wskazówka: Mieszany olej jest mieszanką 75% oleju rzepakowego i 25% oleju roślinnego.

Kurczak z grzybowym puddingiem chlebowym i pieczoną marchewką

Rada Bena: "Tutaj, na północnym zachodzie, możemy nie dostać wystarczającej ilości witaminy D. Grzyby są tutaj, aby pomóc. Wystawienie grzybów na działanie światła ultrafioletowego lub słonecznego sprawia, że produkują one dodatkową witaminę D. Spójrz na etykiety dla grzybów zebranych w środowisku naturalnym lub poddanych działaniu światła ultrafioletowego. Możesz nawet ustawić je na zewnątrz na słońcu przed gotowaniem."

Składniki dla 2 osób:
2
piersi z kurczaka bez skóry
1 funt grzybów crimini
1 rustykalna bagietka
1½ szklanki mleka
6 dużych jaj
½ pęczka tymianku (cały liść)
½ pęczka tymianku (posiekany)1 cytryna
½ lb. masła
1 pęczek młodych marchewek
2 ząbki czosnku
6 uncji mieszanego oleju lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Świeży tymianek i rozmaryn do smaku
Sól i pieprz do smaku











Kurczak

  1. Połącz 4 uncje oleju z świeżym tymiankiem, rozmarynem oraz solą i pieprzem. Wrzuć piersi z kurczaka, aż będą dobrze pokryte. Przykryj i włóż do lodówki, aby zamarynować się na co najmniej 2 godziny.
  2. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Rozgrzej patelnię i obsmaż piersi z kurczaka na 1 uncji oleju. Po uzyskaniu złotego koloru, odwrócić piersi, dodać czosnek i tymianek, i umieścić w piekarniku w temperaturze 350 stopni na 10-12 minut, lub do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 160 stopni. Wyjmij patelnię z piekarnika i umieść na kuchence na średnim ogniu.
  3. Wrzuć masło i sok z cytryny, a następnie posmaruj wierzch kurczaka. (Podczas układania na talerzu, możesz posmarować kurczaka masłem z patelni, aby dodać mu smaku).

Mushroom Bread Pudding

  1. Oczyść całe grzyby wilgotnym papierowym ręcznikiem i wymieszaj je z solą i pieprzem oraz łyżką oleju. Ułożyć je na małej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika w temperaturze 350 stopni na 10 minut. Wyjmij z piekarnika, pozwól ostygnąć i pokrój na ćwiartki. W dwuczęściowym rondlu, doprowadzić mleko do miękkiego wrzenia i wbić jajka.
  2. Podczas gdy mleko się podgrzewa, pokrój bagietkę w kostkę i połącz z usmażonymi grzybami, posiekanym tymiankiem oraz solą i pieprzem. Gdy mleko i jajka będą już połączone i wystarczająco podgrzane, zalej chleb i grzyby i pozostaw na co najmniej 30 minut.
  3. Wlej masę do lekko natłuszczonej formy do pieczenia 6×6 cali i piecz przez 30-45 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy i jędrny (sprawdź pudding chlebowy, wkładając wykałaczkę do środka, a następnie wyjmij. Jeśli na wykałaczce jest jeszcze płyn, kontynuuj pieczenie, aż wykałaczka wyjdzie czysta).

Opcjonalnie: Dla lepszej prezentacji możesz docisnąć wierzch puddingu chlebowego równej wielkości patelnią po wyjęciu z piekarnika. W ten sposób można wyciąć bardziej precyzyjne kształty pavé lub prostokąta.

Pieczone marchewki

  1. Oczyść i osusz marchewki. Wymieszaj z 1 uncją oleju, solą i pieprzem. Rozłóż marchewki na małej blasze i umieść w 350 stopniowym piekarniku na około 10-15 minut.

Podziel się zdjęciami tych potraw lub własnymi przepisami w prywatnej grupie Eating Well lub wyślij je e-mailem na adres wholeu@uw.edu, aby mieć szansę wygrać fartuch Whole U!

Kiedy podzielisz się swoim własnym, oryginalnym przepisem, weźmiesz udział w dodatkowym konkursie. Pod koniec odliczania szef kuchni Jon wybierze zwycięski przepis, który pojawi się w Klubie UW jako cotygodniowy specjał 13 kwietnia - 17 kwietnia. Klub UW nagradza zwycięzcę darmowym lunchem dla dwóch osób w ciągu tego tygodnia. Nasz zwycięzca będzie miał szansę delektować się wykonaniem swojego przepisu przez szefa kuchni Jona i jego zespół!

Jon Maley jest szefem kuchni The University of Washington Club. Po pracy w wielu cenionych restauracjach, w 2011 roku dołączył do zespołu The UW Club jako sous chef, a 2 miesiące później awansował na szefa kuchni. W 2013 roku zdobył nagrodę "Club Chef of the Year". Mantra szefa kuchni Jona brzmi: "Spraw, by jedzenie było zabawą. Tak wiele osób spieszy się, aby zjeść i pójść, ale myślę, że nadszedł czas, aby zwolnić i cieszyć się tym, co jest na stole. Jedzenie powinno być wypełnione przyjaciółmi, rodziną i rozmową". Kiedy Chef Jon nie jest w pracy, lubi spędzać czas ze swoją uroczą żoną Rebeccą, synem Connerem i córką Teslą. Dla niego każdy dzień spędzony na świeżym powietrzu, w tym praca w ogrodzie, to dobrze spędzony dzień. Ma nadzieję otworzyć własną restaurację w ciągu najbliższego roku lub dwóch.

Ben Atkinson jest dietetykiem w Harborview Medical Center, gdzie zarządza żywieniem ambulatoryjnym, informatyką i programami wellness w dziale Nutrition and Foodservices. Lubi jeździć na rowerze z rodziną, uczyć się tańca New Jack Swing z dziećmi i polerować swoje buty.

Share :

Może Cię zainteresować

Jarmuż. Muszę?

Jarmuż. Muszę? Posted on August 25, 2014 by Blair Maurer. This entry was posted in Dobrze...