Jarmuż. Muszę?
Jarmuż. Muszę?
Posted on August 25, 2014 by Blair Maurer. This entry was posted in Dobrze się odżywiać. Bookmark the permalink.
Chipsy z jarmużu, kale slaw, ciasto z jarmużu. Potrzebowałem dostać się na pokładzie z jarmużem.
Uważam, że jest trudny do przeżucia, dość bez smaku, a liście są gargantuiczne.
Nie jestem anty-warzywny; daleko od tego faktycznie. Kocham moje liściaste zieleniny. Odkąd moi współlokatorzy z college'u nauczyli mnie jeść warzywa, brokuły są główną podstawą mojej diety. Dla mnie brokuły i marchewki to obiad.
Ale kuzyn brokułów, jarmuż? Uważam go za trudnego klienta. Wiem, warzywa krzyżowe są dla nas wspaniałe. Ale potrzebuję porady eksperta.
Na szczęście, Registered Dietician Charlotte Furman z UW Medical Center's Department of Food & Nutrition, woskuje pozytywnie na temat korzyści płynących z jarmużu.
"Jarmuż jest doskonałym źródłem witamin A, C, K i potasu. Jest niskokaloryczny - około 36 kalorii na filiżankę. Jest również dobrym źródłem błonnika - 2,5 grama błonnika na filiżankę. Wykazano, że błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Jarmuż jest również bogaty w antyoksydacyjne flawony, które mogą pomóc w ochronie organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi."
Wiedząc to wszystko, po raz pierwszy zrobiłam chipsy z jarmużu. Super proste!!! Wszystko co robisz to usuń łodygę i połam liście na małe kawałki (lub kup go pociętego, umytego i zapakowanego w torebkę jak ja to zrobiłam). Ułóż je w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Skrop liście ½ łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i rozprowadź ją, aby równomiernie pokryć liście. Posyp odrobiną soli i piecz w temperaturze 300 stopni przez 10 minut, obróć blachę i piecz jeszcze przez 15 minut.
Zdjęcie przed. Zdjęcie po jest wyróżnionym obrazem na górze!
Twoja kuchnia będzie pachnieć yummy podczas ich pieczenia i są one tak smaczne. Plus, ten sposób gotowania i jedzenia jarmużu pomaga uniknąć niechcianej gryzienie, dodaje trochę smaku i rozwiązuje kryzys gargantuiczny liść. Więc nie przejmuj się tym. Twój poziom witamin i twoje serce skorzystają!
Jaki jest Twój ulubiony przepis na jarmuż? Podziel się nim poniżej.