• 11 grudnia 2024

8 powodów, dla których warto zagłębić się w Narodowy Miesiąc Żywienia

Zdrowe odżywianie może wydawać się niekończącą się walką z własną siłą woli. Wiem, że zbyt łatwo jest kupować mrożone obiady i oddawać się słodyczom dla natychmiastowej łatwości i satysfakcji. Ale dlaczego zdrowe odżywianie musi być trudne i przytłaczające? Odpowiedź brzmi: wcale nie musi!

Przekonanie, że zdrowe odżywianie może być zabawą i nauką, a nie stresującym kłopotem, jest jednym z głównych powodów, dla których świętujemy Narodowy Miesiąc Odżywiania w marcu. Narodowy Miesiąc Odżywiania daje nam miesiąc na przemyślenie odżywiania jako łatwego i przyjemnego.

W tym roku hasłem przewodnim jest "Jedz właściwie, kęs po kęsieWyzwanie" stawiamy sobie za cel uwolnienie się od presji, jaką wywieramy na siebie, by zdrowo się odżywiać, i ponowne przyjęcie filozofii, która podkreśla, że każdy mały kawałek - lub kęs - jedzenia może być krokiem we właściwym kierunku, a małe zmiany mogą mieć ogromny wpływ na nasze ogólne zdrowie.

Łatwiej powiedzieć niż zrobić? Trudno! Kiedy dołączysz do The Whole U w obchodach Narodowego Miesiąca Odżywiania w marcu, przekonasz się, że dokonywanie zdrowych wyborów żywieniowych jest łatwiejsze, a to wpływa na nasze ogólne samopoczucie w sposób, o którym początkowo mogliśmy nie myśleć.

Poprzez stronę rejestracjaotrzymasz dostęp do comiesięcznego strumienia artykułów, wyzwań i wydarzeń, które pomogą Ci poszerzyć wiedzę na temat odżywiania, poznać nowe produkty żywnościowe i podjąć wyzwanie, by spojrzeć na odżywianie w inny sposób.

Jesteśmy pewni, że zakończysz miesiąc marzec z większym zrozumieniem żywności, sposobów, w jakie wpływa ona na nasze samopoczucie, oraz ważnej roli, jaką odgrywa w tworzeniu połączonych, zdrowych społeczności. Oto osiem rezultatów, których możesz się spodziewać, jeśli zarejestrujesz się, by świętować Narodowy Miesiąc Żywienia na UW:

Będziesz w stanie...

  1. Poprawić kondycję swojego mózgu i zdrowie psychiczne

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jakie produkty spożywcze mogą podsycać pozytywny nastrój i utrzymywać umysł w dobrej formie? W pierwszym tygodniu Narodowego Miesiąca Żywienia skupimy się na żywieniu i jego wpływie na zdrowie mózgu i psychiczne. Zarejestrowany dietetyk Kristine Carlson odpowie na pytania dotyczące wspierania funkcjonowania mózgu i zachowania równowagi emocjonalnej poprzez wybory żywieniowe w artykule tematycznym w tym tygodniu, abyś następnym razem, gdy sięgniesz po pożywne danie, wiedział dlaczego i jak pomaga ono w pracy twojego mózgu.


  1. Osiągaj najlepsze wyniki

W drugim tygodniu dowiesz się, jak odżywiać organizm, by osiągał najlepsze wyniki, niezależnie od tego, czy ćwiczysz, pracujesz, czy po prostu wykorzystujesz każdy dzień jak najlepiej. Oprócz przeczytania cotygodniowego artykułu, możesz dołączyć do dr Elizabeth Kirk, starszego wykładowcy w Departamencie Epidemiologii i p.o. dyrektora Programu Nauk Żywieniowych w Szkole Zdrowia Publicznego UW, w środę 25 marca w HUB-ie w godzinach 12:00-1:00, która opowie o żywieniu w sporcie i wydajności. Zarejestruj się na to wydarzenie tutaj.


  1. Postaw sobie wyzwanie

Zwiększ swoje spożycie warzyw i owoców dzięki miesięcznemu wyzwaniu żywieniowemu. Każdego dnia miesiąca będziemy publikować wskazówki, które sprawią, że włączenie większej ilości warzyw i owoców do diety stanie się zabawnym wyzwaniem.

Podejmij to wyzwanie jeszcze bardziej i dołącz do UW Medicine w konkursie pełnym produktów i porad dotyczących zdrowego odżywiania, ponieważ w marcu rozpoczyna się Veggie Madness. Jeśli lubisz typować swoją kategorię w turnieju NCAA, pokochasz to wyzwanie!


  1. Rozbudź w sobie wewnętrznego szefa kuchni

Czy byłeś ostatnio w kuchni? Niezależnie od tego, czy byłeś, czy nie, 17 marca będziesz miał szansę rozwinąć swoje umiejętności kulinarne, dołączając do szefa kuchni Tracey MacRae podczas pokazu zdrowego gotowania na Scenie Demonstracyjnej w Poplar Hall, aby odkryć swoją kreatywną stronę gotowania. Tutaj można zarezerwować sobie miejsce na pokaz gotowania.

Dodatkowo, aby rozwinąć swoje umiejętności kulinarne, spróbuj zmierzyć się z prostym przepisem, który pojawi się co tydzień. Co tydzień w mailu rozpoczynającym kurs znajdziesz nowy, łatwy do wykonania przepis i zaczynamy gotować!


  1. Popraw zdrowie swojej skóry

Nasza skóra jest największym organem w organizmie, więc nie powinno dziwić, że to, co wkładamy do naszego ciała, ma wpływ na to, jak wyglądamy na zewnątrz i jak się czujemy wewnątrz. To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na to, jak wygląda nasza skóra i jak się czuje.

W trzecim tygodniu Narodowego Miesiąca Odżywiania dowiesz się, jak poprawić i utrzymać zdrową skórę dzięki temu, co jesz. W tym artykule przedstawimy korzyści, jakie niosą ze sobą różne rodzaje żywności.


  1. Zorganizuj grupowy poczęstunek

Szukasz powodu, by zebrać swój zespół tej wiosny? Zaplanuj potluck z pomocą The Whole U. Zbierz swój zespół lub dział i zorganizuj zdrowy potluck dowolnego dnia w marcu. Wyślij zdjęcie na adres thewholeu@uw.edu, a każda potrawa zostanie oceniona pod względem kreatywnego tematu, wielkości potrawy i najbardziej kolorowych dań. Zwycięski zespół lub wydział w każdej kategorii otrzyma nagrodę dla wszystkich uczestników. Jak będziesz gotować w garnku? Sprawdź niektóre z tych orzeźwiających przepisów na potrawy!


  1. Lepsza nasza planeta

Czy interesujesz się zrównoważonym odżywianiem i zdrowiem środowiska? Yona Sipos, profesor na Wydziale Nauk o Środowisku i Zdrowiu Zawodowym oraz w Programie Nauk o Żywieniu, w 4. tygodniu Narodowego Miesiąca Żywienia podzieli się prostymi sposobami na poprawę zrównoważonego odżywiania i tego, jak nasz system żywnościowy wpływa na środowisko. Zarejestruj się tutaj, aby wziąć udział w tym interaktywnym seminarium!

Nie tylko dowiesz się wiele o tym, jak to, co jesz, wpływa na otaczający Cię świat, ale także będziesz w doskonałej pozycji do świętowania zrównoważonego rozwoju na UW przez cały kwiecień!


  1. Refleksja i odnowienie pozytywnych relacji z jedzeniem

Narodowy Miesiąc Żywienia to okazja, by cofnąć się w czasie i pomyśleć o odżywianiu w sposób przemyślany, z pełnym sercem, a co najważniejsze, ogarnąć radość, jaką jedzenie może nam sprawić, czy to emocjonalnie, czy fizycznie, czy też w obu tych aspektach.

Rozważ wykorzystanie marca jako czasu na ponowne przemyślenie, ocenę i zaangażowanie się w jedzenie - nie tylko poprzez działania w ramach Miesiąca Odżywiania, ale także poprzez pomocny katalog The Whole U zawierający Dobre odżywianie artykułów, przepisów, poradników żywieniowych i kuchenne arkusze informacyjne które pomogą Ci celebrować jedzenie każdego dnia w roku.

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować

10 porad ze stołów dietetyków

Jako dietetyk, ludzie często są ciekawi moich osobistych nawyków żywieniowych - martwią się, że nie mogą jeść...