W sezonie: 4 przepisy na zimowe produkty, które trzeba wypróbować
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego truskawki w lipcu smakują tak dobrze albo dlaczego jabłka jesienią smakują o wiele lepiej niż w innych porach roku? Zima nie jest inna i jest mnóstwo produktów sezonowych, których można spróbować w najświeższej postaci. Oto kilka moich ulubionych produktów:
Rzodkiewka
Po raz pierwszy zetknęłam się z rzodkiewką w pudełku z produktami rolnictwa wspieranego przez społeczność (CSA) i nie wiedziałam, co z nią zrobić. Większość przepisów, jakie udało mi się znaleźć, nakazywała krojenie jej na sałatki. Skończyło się na tym, że dodałam je do stir-fry. Rzodkiewka to warzywo krzyżowe, bogate w witaminę C i silny fitochemiczny składnik antocyjan, przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki. Spożywane na surowo mają lekko słodki smak i chrupiącą konsystencję. Można je również przyrządzić z odrobiną cukru lub soli jako dodatek do dania głównego.
Chipsy z rzodkiewki z cynamonowym cukrem
Składniki
- 10-15 rzodkiewek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1-2 łyżki mieszanki cukru cynamonowego
Instrukcje
- Rozgrzać piekarnik do 350ºF. Rzodkiewki pokroić w plastry o grubości około 1/4 cala i włożyć do miski do mikrofalówki. Kiedy skończysz kroić, podgrzewaj je w mikrofalówce przez około 30 sekund, aby zmiękły. Odcedź płyn i dodaj je do większej miski.
- Dodaj oliwę z oliwek, miód i cukier cynamonowy. Dobrze wymieszaj, aby pokryć wszystkie rzodkiewki. Rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone, a nie ułożone jedna na drugiej.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 350ºF, następnie wyjąć rzodkiewki i odwrócić je na drugą stronę. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 225ºF i piecz przez kolejne 20 minut. Zauważysz, że rzodkiewki zaczną się kurczyć i chrupać, co jest bardzo dobrą rzeczą! Wyjmij z piekarnika, ułóż na talerzu i podawaj.
Krwawa pomarańcza
Pomarańcze krwiste są zwykle nieco mniejsze niż zwykłe pomarańcze. Są bogate w witaminę C i chroniące przed rakiem antocyjany, czyli czerwone pigmenty flawonoidowe, które nadają im intensywny kolor. Pomarańcze krwiste są również bogate w witaminę A, kwas foliowy i wapń. Ten pikantny owoc cytrusowy można z łatwością dodawać do zimowych sałatek, deserów i napojów.
Sobert z krwistej pomarańczy
Składniki
- 3 filiżanki (700 ml) świeżo wyciśniętego soku z krwistych pomarańczy (lub zwykłego soku pomarańczowego)
- 3/4 szklanki (150g) cukru
Instrukcje
- W małym rondelku zmieszać 1 szklankę (250 ml) soku z cukrem.
- Mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru.
- Rozpuszczony cukier i sok pomarańczowy wlej do pozostałych 2 szklanek soku z krwistych pomarańczy.
- Dokładnie schłodzić, a następnie zamrozić w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją producenta.
Persimmon
Ten błyszczący, jaskrawo pomarańczowy owoc o czerwonej skórce jest popularny w Azji Wschodniej. Te słodkie owoce mają wyjątkową konsystencję - mogą być miękkie lub twarde, ale są bardzo aromatyczne i zawierają mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Są dobrym źródłem witaminy C, błonnika i związków fitochemicznych, które stymulują nasz układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Można je spożywać świeże, suszone, surowe lub gotowane.
Crostini z persymonami i brie
Składniki
- 1/2 bagietki, cienko pokrojonej na lekkim skosie (16 kromek)
- 8 uncji sera Brie lub innego potrójnie kremowego sera, cienko pokrojonego
- 2 persymony Fuyu, obrane, przepołowione i cienko pokrojone w poprzek (16 plasterków)
- 2 łyżeczki jasnobrązowego cukru
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 375 stopni, ustawiając go na górnej i środkowej półce. Kromki bagietki ułożyć na blasze do pieczenia z rantem. Tosty opiekać na środkowym stojaku, aż będą suche i jasnozłote, 10 minut.
- Rozgrzać brojler. Na każdy kawałek bagietki połóż 1 plasterek sera Brie, 1 plasterek persymony i posyp cukrem (około 1/8 łyżeczki na każdy kawałek). Piecz na górnej półce, aż cukier się rozpuści, a ser zacznie bulgotać i nabierze złotego koloru, 1-2 minuty. Podawać z posiekanym pieprzem.
Rutabaga
Rukiew to warzywo korzeniowe, które powstało jako krzyżówka kapusty i rzepy. Jest to warzywo krzyżowe, które jest łagodnie słodkie i niezwykle wszechstronne. Zawiera witaminę C i dobre źródło błonnika, a także unikalne substancje fitochemiczne, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Można ją jeść w postaci puree, pieczonej lub w postaci gulaszu.
Rozmarynowo-cytrynowo-czosnkowe frytki z brukwi
Składniki
- 4-5 brukwi [obranych i pokrojonych w średnie plastry].
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 4 ząbki czosnku [zmielone]
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
Chipotle Dip
- 4 łyżki wegańskiego majonezu lub majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki chipotle
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Ketchup Sriracha Dip
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki srirachy
Instrukcje
- Brukiew umyjemy i obierzemy, a następnie pokroimy na kawałki wielkości frytek, około 1/4″ na 1/4″.
- Rozgrzej piekarnik do 425º i wyłóż blachę papierem pergaminowym.
- W dużej misce wymieszaj posiekaną brukiew, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, rozmaryn, sól i pieprz. Wymieszaj rękami, aż frytki będą lekko obtoczone.
- Piec przez 35-40 minut, wyjmując raz lub dwa razy, aby przemieszać frytki na blasze.
Aby przygotować sosy, połącz składniki każdego z nich w małej miseczce i wymieszaj łyżką.