Owoce sezonowe: Późne klejnoty lata i wczesne ulubione owoce jesieni
Owoce sezonowe: Późne klejnoty lata i wczesne ulubione owoce jesieni
Posted on Sierpień 13, 2014 by Doris Chung. This entry was posted in Dobrze się odżywiać. Bookmark the permalink.
Na moim lokalnym Farmers Market w ten weekend, produkty wszystkich odcieni tęczy zabarwiły stoiska, podczas gdy powietrze było wypełnione aromatem świeżo zebranych upraw sezonowych. Kiedy kupujesz świeże, sezonowe produkty, kupujesz je w najlepszym momencie roku - kiedy są przepełnione pysznym smakiem i zawierają więcej dobrych dla ciebie składników odżywczych niż ich mdłe odpowiedniki poza sezonem. Ponieważ zazwyczaj zbiera się dużo produktów sezonowych, są one sprzedawane po tańszych cenach niż w innych porach roku. Oznacza to, że kupowanie produktów sezonowych może być również łatwiejsze dla Twojego portfela!
Ponieważ lato niedługo się kończy, wciąż jest wiele pysznych owoców sezonowych do wyboru. Oto kilka najważniejszych owoców późnego lata w ich szczytowej formie:
Brzoskwinie i nektarynki zawierają:
- Błonnik, który pomaga w obniżeniu cholesterolu i regularności jelit
- Przeciwutleniacze, które zwalczają infekcje i uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki
- Potas, który utrzymuje płynność, minerały i ciśnienie krwi w dobrej równowadze. Ten elektrolit jest również używany w skurczu mięśni.
Spróbuj: Brzoskwinie i nektarynki można grillować i podawać z mżawką octu balsamicznego, zapiekać jako gwiazdę cobblera, miksować jako część smoothie lub mieszać z sałatkami lub jogurtem.
Awokado jest pełne:
- Błonnik
- Jednonienasycony tłuszcz, który pomaga poprawić poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu
- Witamina K, która jest potrzebna do krzepnięcia krwi, aby zatrzymać nadmierne krwawienie, a także do zdrowych kości i tkanek
- Folian, który pomaga organizmowi produkować nowe komórki. Dla kobiet w ciąży, ta witamina jest szczególnie ważna dla rozwoju mózgu i kręgosłupa dziecka.
Spróbuj: Awokado można łatwo przetrzeć i zrobić guacamole, pokroić w plasterki i włączyć do kanapek lub wrzucić do sałatek.
Borówki są wypełnione:
- Błonnik
- witaminę K
- Witamina C, przeciwutleniacz, który pomaga również w produkcji kolagenu
- Mangan, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i nerwów, a także pomaga organizmowi tworzyć kości, tkankę łączną i niektóre hormony.
Spróbuj: Posyp trochę borówek na owsiankę lub jogurt, wymieszaj je w sałatkach, włącz do ciasta naleśnikowego lub zmiksuj z innymi owocami i zieleniną na pełne składników odżywczych smoothie.
W związku z tym, że jesienne zbiory są tuż za rogiem, oto kilka pysznych owoców, które wkrótce będą odgrywać główną rolę w dziale produktów na lokalnym rynku:
Jabłka są pełne:
- Błonnik
- Witaminę C
Spróbuj: Jabłka są wszechstronne i mogą być pokrojone w plasterki i zanurzone w maśle orzechowym, upieczone na chipsy jabłkowe lub ciasto, przetarte na sos jabłkowy lub wymieszane w sałatce.
Granaty są pełne:
- Błonnik
- Folianów
- Witamina C
- Witamina K
Spróbuj: Po oddzieleniu "arils" (nasion z otaczającym je czerwonym miąższem) w granacie, można je jeść samodzielnie, wrzucić do sałatek lub przekształcić w relish. Nasiona są pełne błonnika i mogą być spożywane!
Dzięki tym wszystkim świeżym i wartym zachodu wyborom (i nie tylko!), które napełnią Cię zastrzykiem wartości odżywczych, owoce są wspaniałym przysmakiem dla całej rodziny, zarówno w domu, w drodze, jak i w szkole. Następnym razem, gdy wybierzesz się na rynek, koniecznie spróbuj i rozkoszuj się swoimi ulubionymi owocami sezonowymi!
Doris Chung jest studentką Master of Public Health Nutrition na Uniwersytecie w Waszyngtonie, która chce zostać zarejestrowanym dietetykiem. W wolnym czasie lubi czytać, wędrować i oglądać Food Network.