• 30 czerwca 2022

Mniej stresu w tym sezonie dzięki szybkim i łatwym przepisom

Mniej stresu w tym sezonie dzięki szybkim i łatwym przepisom

Posted on Listopad 23, 2020 by Chiara Iacoviello. This entry was posted in Dobrze zjeść. Bookmark the permalink.

W tym roku większość z nas rezygnuje z tradycyjnych planów świątecznych i zaszywa się w domu, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się wirusa COVID-19 i zapewnić bezpieczeństwo i zdrowie naszym rodzinom i przyjaciołom. Dla wielu z nas oznacza to, że jesteśmy teraz raczej szefem kuchni, mistrzem wypieków, mistrzem indyka i ekspertem od makaronu z serem niż mieszkańcem stołu z przekąskami. O tej porze roku jedzenie jest wspaniałą pociechą i tradycją, ale może też być stresujące!

Te proste przepisy zostały sprawdzone pod względem smaku przez Chiarę Iacoviello z The Whole U i są stosunkowo łatwe do wykonania. Wymieszaj je i dopasuj do siebie, aby stworzyć wspaniałe świąteczne menu, nadające się na pyszny posiłek w domu. Spędź mniej czasu w kuchni, a więcej na relaksie i ciesz się smacznym posiłkiem od przystawki do deseru. Już się robi!


Przystawki


Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego

Składniki (porcja dla 4 osób)

1 czerwona cebula
3 pomarańcze
2 łyżki soku pomarańczowego
1 koper włoski
3 uncje czarnych oliwek
¼ filiżanki oliwy z oliwek extra vergine
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku





Wskazówki

  1. Cebulę pokroić w cienkie plasterki za pomocą mandoliny i namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Obrać pomarańcze, usunąć nożem pestki i pokroić w plastry.
  3. Z główek kopru włoskiego odciąć szypułki i liście, które zachować na później. Przekroić każdą główkę kopru włoskiego na pół i usunąć rdzeń. Pokroić wzdłuż.
  4. Ułożyć pomarańcze na półmisku, dodać koper włoski, odsączoną cebulę, oliwki i liście kopru włoskiego.
  5. Do przygotowania winegretu ubij sok z pomarańczy z oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz do smaku.
  6. Skropić sałatkę winegretem i podawać.

Roladki z wędzonego łososia

Składniki (na 12 roladek)

12 plastrów wędzonego łososia
6 uncji koziego sera
1 filiżanka rukoli, drobno posiekana
1 łyżka szczypiorku, drobno posiekana
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku




Wskazówki

  1. Ser umieścić w misce, dodać posiekaną rukolę, oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku. Mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  2. Na każdy plaster łososia nałożyć łyżkę masy serowej i zwinąć w rulon.
  3. Po zrobieniu wszystkich 12 krążków ułożyć na półmisku i posypać posiekanym szczypiorkiem. Można je przygotować do 2 godzin wcześniej i przechowywać w lodówce.

Dania główne


Makaron orzechowy (z książki "The Food of Italy")

Składniki (do przygotowania 4 dań)

2 filiżanki łuskanych orzechów włoskich
1/3 szklanki grubo posiekanej natki pietruszki
3 łyżki masła
¾ filiżanki oliwy z oliwek extra vergine
1 ząbek czosnku, rozdrobniony
1/3 szklanki tartego Parmigiano Reggiano
½ szklanki gęstej śmietany
13 uncji makaronu, np. tagliatelle






Wskazówki

  1. Lekko opiekać orzechy włoskie na suchej patelni na umiarkowanie wysokim ogniu przez 2 minuty lub do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia na 5 minut.
  2. Włożyć orzechy włoskie do robota kuchennego razem z pietruszką i zmiksować, aż zostaną drobno posiekane. Dodać masło i wymieszać.
  3. Stopniowo wlewać oliwę z oliwek stałym strumieniem, przy włączonym silniku. Dodać czosnek, parmigiano i śmietanę. Doprawić solą i czarnym pieprzem.
  4. Ugotować makaron w dużym rondlu z wrzącą wodą, aż będzie al dente. Wymieszać z sosem i podawać.

Łosoś w cieście francuskim

Składniki (do przygotowania 4 dań)

3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 ząbek czosnku, lekko rozgnieciony
½ lb. świeżego szpinaku
12 uncji filetów z łososia
Sól i pieprz do smaku
3 łyżki sera feta - opcjonalnie
2 arkusze ciasta francuskiego gotowego do pieczenia, rozmrożone
1 jajko






Wskazówki

  1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać ząbek czosnku i lekko zrumienić. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć przez 4 minuty. Wyjąć czosnek i zdjąć z ognia.
  2. Doprawić łososia solą, pieprzem i posmarować pozostałą oliwą z oliwek.
  3. Otworzyć arkusz ciasta francuskiego i położyć na lekko oprószonym mąką arkuszu papieru pergaminowego.
  4. Wyciąć pasek ciasta nieco większy niż filet z łososia. Na ciasto wyłożyć szpinak i posypać serem feta. Ułożyć filet z łososia na wierzchu i przykryć wszystko pozostałym paskiem ciasta francuskiego. Zamknij wokół brzegów i odetnij nadmiar ciasta.
  5. Nakłuć ciasto kilka razy widelcem. W małej misce ubij widelcem 1 jajko i 1 łyżkę wody. Posmaruj ciasto francuskie masą jajeczną.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 400° przez 20 minut lub do momentu, gdy ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i pokroić w grube plastry.

Dodatki


Greckie ziemniaki cytrynowe

Składniki (do przygotowania 4 dań)

5 ziemniaków Yukon Gold; pokroić wzdłuż na 8 klinów
½ szklanki wody
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, lekko rozgniecione
2 łyżki stołowe świeżego soku z cytryny
skórka z 1 cytryny
¾ łyżeczki soli morskiej
Świeżo zmielony czarny pieprz






Wskazówki

  1. Rozgrzać piekarnik do 450°.
  2. W naczyniu do pieczenia wymieszać cząstki ziemniaków, oliwę z oliwek, sok z cytryny, skórkę z cytryny, oregano, czosnek, sól i pieprz. Zalać je wodą. Piecz przez 50 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru i miękkości, mieszając po 25 minutach.

Chrupiąca brukselka (z Chic Site)

Składniki (dla 6 osób)

1 funt brukselki
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki pokrojonej szalotki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego niskosodowego
1 łyżka miodu







Wskazówki:

  1. Rozgrzać piekarnik do 425°. Blachę do pieczenia wyłożyć folią i odstawić na bok.
  2. Za pomocą noża do parowania przekroić brukselkę na pół. Następnie oddzielić liście, najlepiej jak się da. Wrzuć liście, migdały, cebulę, oliwę, sól i pieprz do dużej miski. Rozłóż je w jednej równej warstwie na przygotowanej blasze do pieczenia.
  3. Piecz przez około 10-15 minut, aż będą chrupiące i lekko zwęglone.
  4. W międzyczasie przygotuj sos. W małym garnku połączyć ocet balsamiczny, sos sojowy i miód.
  5. Gotować na małym ogniu, aż zredukuje się o połowę i będzie syropowaty. Polać brukselkę i wymieszać, aby całkowicie pokryła się sosem. Smacznego!

Desery


Bon bons z ricotty, kokosa i kakao (zaadaptowane z Il Mondo dei Dolci)

Składniki (dla 4 osób)

1 1/3 szklanki ricotty
½ filiżanki cukru
2/3 filiżanki rozdrobnionego kokosa, drobno posiekanego
¼ filiżanki słodzonego kakao w proszku
2 łyżki rumu



Wskazówki

  1. Umieścić wszystkie składniki w misce, odkładając ¼ szklanki kokosa na bok. Dobrze wymieszać.
  2. Uformować małe kulki, obtoczyć je w pozostałym rozdrobnionym kokosie i ułożyć na talerzu.
  3. Wstawić do lodówki na 30 minut i podawać.

Gruszki w czekoladzie (z The Silver Spoon)

Składniki (dla 4 osób)

2 łyżki stołowe drobnego cukru
4 gruszki
3 ½ uncji półsłodkiej czekolady, połamanej na kawałki
1 ½ łyżki niesolonego masła
1 - 2 łyżki gruszkowej brandy



Wskazówki

  1. Rozgrzać piekarnik do 325°.
  2. Połowę cukru rozsypać równomiernie na dnie naczynia żaroodpornego o pojemności 6 filiżanek. Gruszki obrać, przepołowić, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć w naczyniu i posypać pozostałym cukrem. Piec przez 15 minut.
  3. W międzyczasie roztopić czekoladę i masło w żaroodpornej misce ustawionej nad garnkiem z ledwie gotującą się wodą. Dodać brandy i mieszać do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.
  4. Polej gruszki sosem czekoladowym i podawaj na ciepło.


Czy masz jakieś szybkie i łatwe przepisy na świąteczne potrawy, które uwielbiasz? Podziel się nimi w komentarzach!

Share :

Może Cię zainteresować