• 26 kwietnia 2024

Gotowanie z dziećmi w kontekście programu COVID-19

Zacieranie się równowagi między życiem zawodowym a prywatnym wydaje się być faktem w dzisiejszych czasach. Nie jest to zaskoczeniem, być może, dla rodziców z dziećmi. Nakaz dystansu społecznego i nakaz pozostania w domu w połączeniu z obietnicami nowoczesnych technologii jednocześnie rozszerzyły możliwości pracy w domu i zwiększyły wymagania wobec rodziców uczących się w domu. I to tylko w przypadku rodzin, które nie zmagają się z dodatkowymi obciążeniami związanymi z bezrobociem i/lub chorobą związaną z COVID.

Tylko, że nie. To nie jest w porządku. To wcale nie jest w porządku. To jest naprawdę bardzo, bardzo trudne.

Dlaczego więc gotować z dziećmi? Dlaczego teraz?

Wydaje się, że czas zawsze był i nadal jest przeszkodą w gotowaniu z dziećmi. Jednak obecnie spożywamy więcej posiłków w domu z naszymi rodzinami i spędzamy więcej czasu z naszymi dziećmi każdego dnia. Dzięki tym zmianom i temu, że lato jest tuż za rogiem, mamy okazję poprawić jakość naszego wspólnego czasu i czerpać korzyści nie tylko ze wspólnego jedzenia, ale i gotowania.

Zastrzeżenie: Nie jestem mamą. Jestem jednak przyjaciółką wielu mam i rodziców. Jestem także absolwentką dietetyki i odbyłam staż z pediatrii. Artykuł ten powstał na podstawie literatury naukowej, materiałów organizacji zawodowych oraz nieformalnej, nienaukowej grupy fokusowej przeprowadzonej na bieżąco za pośrednictwem mediów społecznościowych (n = 5). Jeśli masz jakieś dodatkowe pomysły lub wskazówki i porady oparte na osobistym doświadczeniu w gotowaniu z dziećmi, zostaw komentarz na końcu artykułu! Chętnie się z Tobą skontaktujemy.

Jedzenie, rodzina i przyszłość

Podobnie jak w innych obszarach rozwoju dziecka (np. fizycznym, społecznym, emocjonalnym itd.), dzieci z czasem uczą się zachowań żywieniowych i rozwijają preferencje żywieniowe. Badania sugerują, że dziecięce zachowania żywieniowe rodzą zachowania żywieniowe nastolatków, które z kolei rodzą zachowania żywieniowe dorosłych (Pearson i in., 2009). Innymi słowy, wraz z wieloma innymi wpływowymi czynnikami, to, co dzieje się teraz, może wpłynąć na żywieniową przyszłość Twojego dziecka... do pewnego stopnia.

Bez presji. (Ale, poważnie, możesz zrobić tylko tyle, ile możesz teraz).

Dzieci przyswajają sobie zachowania żywieniowe zarówno poprzez doświadczenie, jak i obserwację, a większość z nich - zwłaszcza we wczesnych latach życia - ma miejsce w kontekście domu (Pearson i in., 2009). Na dziecięce zachowania i preferencje żywieniowe wpływa wiele czynników, takich jak: dostępność żywności, łatwość dostępu, ekspozycja, znajomość, modelowanie przez rodziców, modelowanie przez rówieśników lub nauczycieli oraz wsparcie społeczne (Birch i in., 2007; Reinaerts i in., 2007). Ważny jest także ton emocjonalny i zdolność reagowania opiekunów podczas rodzinnych posiłków (Johnson, 2016).

Częste rodzinne spożywanie posiłków wiąże się z wieloma korzyściami w okresie dzieciństwa i dorastania:

  • Pozytywnie wpływają na spożycie owoców i warzyw oraz innych pokarmów bogatych w składniki odżywcze przez dzieci (Peters i in., 2013; Verhage i in., 2018).
  • stwarza możliwość wpływowego modelowania zachowań żywieniowych przez rodziców (Pearson i in., 2009)
  • Promuje ogólne zadowolenie z jedzenia (Verhage i in., 2018).
  • Wiąże się z długoterminowymi korzyściami dla zdrowia fizycznego i psychicznego, w tym z mniejszym nadużywaniem substancji psychoaktywnych, wyższym poczuciem własnej wartości, mniejszym występowaniem zaburzeń odżywiania, objawów depresji i myśli samobójczych (Harrison i in., 2015; Verhage i in., 2018).

Rodzice także czerpią korzyści z częstych posiłków rodzinnych, w tym z lepszego funkcjonowania rodziny, zmniejszenia objawów depresji oraz większego spożycia owoców i warzyw (Utter i in., 2018).

Ale nie mówimy tu tylko o wspólnym spożywaniu posiłków. Mówimy też o wspólnym gotowaniu.

Witamy w kuchni

Włączanie dzieci w przygotowywanie posiłków wiąże się z korzyściami, które wykraczają poza te wymienione powyżej. Pod względem żywieniowym korzyści te obejmują zwiększenie gotowości dzieci do próbowania nowych lub mniej preferowanych produktów, poprawę ogólnej jakości ich diety oraz poprawę ich zdrowia żywieniowego (Allirot i in., 2016; Berge i in., 2016; Dallacker i in., 2019). Amerykańska Akademia Pediatrii odnotowuje inne korzyści społeczne, w tym uhonorowanie rodzimej kultury rodziny, wspieranie ducha dobrego samopoczucia i zapewnienie dzieciom większego zaangażowania podczas posiłków.

Istnieją także dodatkowe korzyści dla każdej grupy wiekowej:

Oczywiście, istnieją również korzyści psychospołeczne dla rodziców. Nemours zwraca uwagę na radość, jaką daje spędzanie czasu z dziećmi i dzielenie się posiłkiem, nad którego przygotowaniem wspólnie pracowaliście.

Jak więc brzmią te wszystkie korzyści? Wspaniałe? Zbyt piękne, by mogło być prawdziwe? Nie?

Słyszę cię. Uzyskanie tych korzyści nadal wymaga zainwestowania czasu, a czas jest teraz towarem deficytowym. Jeśli to do Ciebie przemawia, może pomyśl o małych krokach - na przykład zaplanuj gotowanie z dziećmi w dni, w które nie absorbuje Cię praca, np. w weekend. Gdy nabierzesz rozpędu, może się okazać, że nie wymaga to aż tak wiele czasu, jak początkowo sądziłeś.

Gotowanie. Z dziećmi. Od czego w ogóle zacząć?

Eksperci z Akademii Żywienia i Dietetyki (Academy of Nutrition and Dietetics) oraz Nemours sugerują kilka kluczowych zasad, którymi możesz się kierować, rozważając perspektywę gotowania z dziećmi.

Właściwy czas

Przygotuj się na sukces. Stwarzaj okazje do gotowania z dziećmi, kiedy nie masz na to zbyt wiele czasu i kiedy wszyscy są wypoczęci i w dobrym nastroju. Dodatkową korzyścią jest obecność drugiej osoby dorosłej, która może pomóc w nadzorowaniu zadań i ogólnego bezpieczeństwa. Jeśli ktoś jest bardzo głodny, to prawdopodobnie nie jest to dobry moment.

Właściwa strategia

Jak mówi stare przysłowie, brak planu to planowanie porażki. Zaplanujmy więc sukces kulinarny!

  • Planuj z wyprzedzeniem: pomocne może być wcześniejsze wykonanie pewnych prac przygotowawczych, zgromadzenie potrzebnych narzędzi i przyborów kuchennych oraz zastanowienie się, które zadania mają największy sens w zależności od możliwości dziecka. W sklepach internetowych, takich jak Amazon, można kupić przyjazne dzieciom zestawy noży i rękawice odporne na przecięcia, jeśli lubisz tego typu rzeczy.
  • Określ oczekiwania: od samego początku wyjaśnij granice i zasady postępowania w kuchni. Jeśli są zadania, które muszą być wykonywane przez osobę dorosłą, upewnij się, że dzieci są tego świadome.
  • Zaczynajcie od małych zadań, dbajcie o prostotę, dostosowujcie się: wybierajcie zadania, które dziecko może wykonać z minimalną lub żadną pomocą (zależy to od wieku i rozwoju dziecka), dajcie czas na opanowanie ich, a w miarę rozwoju umiejętności proponujcie coraz trudniejsze zadania. W przypadku nowych zadań należy poświęcić czas na udzielanie instrukcji i powtarzać je w miarę potrzeby. Nawet małe zadania mogą być wartościowe dla początkujących kucharzy.
  • Zapewniaj przerwy: młodsze dzieci mogą pomagać tylko przez 5-10 minut, podczas gdy starsze mogą pomagać od początku do końca. Szanuj ich możliwości i w razie potrzeby zapewnij przerwy.
  • Doceniaj ich pracę: dodawaj otuchy i doceniaj osiągnięcia dzieci.

Właściwe nastawienie

To jest ważne. W zależności od twojej wrodzonej osobowości, może to być dla ciebie wyzwanie lub nie. Najważniejsze postawy, jakie należy przyjąć podczas gotowania z dziećmi, to: cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. I może też trochę powagi. Będzie się też zdarzać bałagan. Przyjmij bałagan. Ciesz się z niedoskonałości.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Bezpieczeństwo w kuchni jest najważniejsze. Amerykańska Akademia Pediatrii zaleca następujące zasady:

Według Akademii Żywienia i Dietetyki (Academy of Nutrition and Dietetics), inne kwestie związane z bezpieczeństwem żywności to: mycie narzędzi kuchennych i przyborów, płukanie surowych produktów, noszenie kucyków na długich włosach, zakaz oblizywania palców i jedzenia surowych składników. Nemours sugeruje również częste przypominanie dzieciom o tym, czego mogą dotykać w kuchni, a co może im zaszkodzić.

Dla bardziej zaawansowanych dzieci ważne jest również prawidłowe posługiwanie się nożem podczas ćwiczenia umiejętności posługiwania się nim.

Pełny przegląd ogólnych zasad bezpieczeństwa żywności można znaleźć w publikacji CDC Cztery kroki do bezpieczeństwa żywności.

Czas zacząć gotować

Znaleźliście odpowiedni czas, macie solidną strategię, wasze nastawienie jest w porządku, a bezpieczeństwo jest na "tak". Teraz musisz tylko ustalić, jakie ZADANIA wykonają dzieci i jakie potrawy przygotuje cała rodzina.

Zadania kuchenne będą zależeć od wieku, rozwoju i możliwości Waszych dzieci. Powinny to być również rzeczy, które dzieci lubią robić - w końcu to powinna być dobra zabawa. Akademia Żywienia i Dietetyki (Academy of Nutrition and Dietetics) sugeruje następujące zadania w zależności od wieku jako luźny przewodnik:

Blog Brit + Co i Food Network mają inne świetne pomysły na to, jak bezpiecznie zaangażować dzieci w pracę w kuchni.

Istnieje tak wiele źródeł, w których można znaleźć przepisy przyjazne dzieciom. Jednak niektóre z najlepszych doświadczeń mogą być zakorzenione w przepisach Twojej rodziny, które są przekazywane od pokoleń, lub w przepisach, które znasz na pamięć, a które nie są w ogóle zapisane. Możesz także zaangażować swoje dzieci w wybieranie przepisów, a nawet tematów na najbliższe rodzinne posiłki (#dinnerparty, #backyardpicnic). Dzieci uwielbiają oglądać zdjęcia gotowego produktu, więc pomocne może być wskazanie źródeł z kolorowymi zdjęciami przepisów.

Oto mały wybór przyjaznych dzieciom źródeł przepisów, które pomogą Ci zainspirować się do ich przygotowania:

  • Akademia Żywienia i Dietetyki (Academy of Nutrition and Dietetics ) posiada internetową kolekcję przepisów przyjaznych dzieciom i bogatych w składniki odżywcze, takich jak ten przepis na hummus z czerwonych buraków.
  • Strona internetowa Amerykańskiej Akademii Pediatrii "Zdrowe dzieci" zawiera przepisy na każdy posiłek i przekąskę w ciągu dnia oraz informacje o sprzęcie kuchennym potrzebnym do wykonania każdego przepisu, np. na tropikalne smoothie.
  • Oprócz stron internetowych organizacji branżowych, doskonałym miejscem do poszukiwania inspiracji są także zaufane media. Na przykład serwis America's Test Kitchen zawiera zbiór przepisów zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych kucharzy dziecięcych. Na przykład te mini muffinki z bananami i wiórkami czekoladowymi są idealne dla początkujących kucharzy.
  • Food Network również posiada specjalną sekcję Gotowanie z dziećmi na swojej stronie internetowej, gdzie można znaleźć wiele przepisów na wspólne gotowanie z dziećmi, w tym te rolki Prairie Sushi od sławnej szefowej kuchni Ree Drummond.
  • Podobnie portal Parents.com ma sekcję Gotowanie z dziećmi, w której można znaleźć takie przepisy, jak ta Frittata z pizzą.
  • Dla starszych dzieci Martha Stewart przygotowała kolekcję przepisów specjalnie dla nastolatków, w tym ten przepis na Taco.
  • Poza tradycyjnymi markami medialnymi, zarówno uznane, jak i dopiero powstające blogi są świetnym miejscem do znalezienia inspiracji w postaci przepisów przyjaznych dzieciom. Wielu z tych blogerów można również znaleźć na platformach społecznościowych, takich jak Instagram. Weelicious to blog, na który natknęłam się niedawno i uwielbiam ich kreatywne pomysły na jedzenie, w tym te kąski z truskawkowym masłem słonecznym.
  • Kolejna strona, która jest dla mnie nowością: biblioteka przepisów Nomster Chef to świetne, bardzo przyjazne dzieciom źródło inspiracji w postaci przepisów, takich jak te Falafel Pocket with Zingy Tzatziki.
  • Blog lifestylowy Brit + Co ma również listę przepisów zatwierdzonych przez dzieci, które pasują do różnych wzorców żywieniowych, w tym te wegańskie kanapki BBQ z jackfruitem.

Ponadto Pinterest to świetna platforma do poszukiwania inspiracji wizualnej, niezależnie od tego, czy ją uwielbiasz, czy już się z nią pogodziłeś. Poszukaj haseł takich jak "gotowanie z dziećmi" lub "gotowanie z nastolatkami" i pozwól, aby społeczność użytkowników i algorytm Pinteresta wykonały za Ciebie ciężką pracę.

Dla wszystkich miłośników drukowanych stron istnieje wiele sposobów na znalezienie książek kucharskich przyjaznych dzieciom. Od list "best of" z New York Timesa i Amazona, przez sklepy z używanymi książkami i Bibliotekę Publiczną w Seattle, nie zapominajcie o analogowych źródłach, które również mogą dostarczyć inspiracji w zasięgu ręki Waszych dzieci.

Na koniec, pomyśl w sposób kreatywny o przepisach innych niż kulinarne. 

Share :

Może Cię zainteresować

Jarmuż. Muszę?

Jarmuż. Muszę? Posted on August 25, 2014 by Blair Maurer. This entry was posted in Dobrze...