• 25 kwietnia 2024

Jak przyrządzić wieprzowinę Adobo w stylu filipińskim

Filipiny, obejmujące 1077 wysp, podzielone są na siedem głównych regionów i charakteryzują się dużą różnorodnością potraw regionalnych, dlatego niełatwo jest wskazać, co mogłoby stanowić filipińską potrawę "narodową". Jednak jedną z potraw, która może pretendować do tego miana, jest Adobo, składające się z kurczaka lub wieprzowiny duszonych w occie jabłkowym, sosie sojowym, czosnku, ziarenkach pieprzu i liściu laurowym.

W większości podstawowych przepisów Adobo przyprawia się tylko czosnkiem, liściem laurowym i czarnym pieprzem (ziarna pieprzu można pozostawić w całości lub rozgnieść, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak), ale dodatkowe przyprawy mogą zawierać imbir, cebulę lub inne warzywa.

Podobnie jak wiele innych kultur zamieszkujących ciepłe klimaty, mieszkańcy Filipin opracowali różne metody konserwowania żywności. Adobo wykorzystuje kwas zawarty w occie i dużą zawartość soli w sosie sojowym, aby stworzyć środowisko niepożądane dla rozwoju bakterii. Ta właściwość konserwująca w połączeniu z wyśmienitym smakiem Adobo przyczyniła się do wzrostu jego popularności. Tradycyjnie przyrządza się ją w glinianych garnkach, ale obecnie powszechnie przyrządza się ją w metalowych garnkach lub wokach.

Kiedy w XVI wieku Hiszpanie najechali i osiedlili się na Filipinach, podpatrzyli tę tradycyjną filipińską metodę gotowania i nazwali ją Adobo, co jest hiszpańskim słowem oznaczającym marynatę. W skład Adobo mogą wchodzić różne rodzaje mięsa.

Mimo że marynata Adobo może się różnić w zależności od regionu i kucharza, istnieją pewne potrawy Adobo, które przyrządza się częściej niż inne. Najbardziej znane jest Adobo z kurczaka, ale Adobo można przyrządzać także z wieprzowiny, wołowiny, ryb i innych rodzajów mięsa. Adobo z kurczaka nazywa się Adobong Manok, Adobong Baboy zawiera wieprzowinę, a Adobong Baka przyrządza się z wołowiny. Chociaż nie jest to konieczne, po uduszeniu mięso często się smaży, aby nadać mu chrupiącą skórkę.

Typowemu filipińskiemu posiłkowi często towarzyszy biały ryż, który pomaga uwydatnić smaki, ale niezależnie od sposobu przygotowania, Adobo zawsze smakuje najlepiej, gdy spożywa się je w gronie rodziny i przyjaciół.

Wieprzowina Adobo

Serwuje się 4

Składniki:

2 funty boczku wieprzowego, pokrojonego na 2-calowe kawałki
2 łyżki czosnku, mielonego lub rozgniecionego
5 kawałków suszonych liści laurowych
4 łyżki octu jabłkowego ½
szklanki sosu sojowego
½ szklanki soku ananasowego
1 łyżka całych ziaren pieprzu
1 filiżanka wody - sól do smaku

Instrukcje:

Połącz boczek wieprzowy, sos sojowy, sok ananasowy i czosnek. Marynować w dużej misce przez co najmniej 24 godziny.

Rozgrzać duży garnek na średnio-wysokim ogniu i włożyć zamarynowany boczek wieprzowy. Następnie smaż wieprzowinę przez około 10 minut (pamiętaj, aby obsmażyć wszystkie strony).

Dodaj wodę, całą paprykę kukurydzianą i suszone liście laurowe, a następnie postaw na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia.

Zmniejsz temperaturę do średniej, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut do 1 godziny.

Zdjąć pokrywę i dodać ocet jabłkowy; gotować bez przykrycia przez kolejne 12-15 minut.

Dodać sól do smaku i podawać na gorąco. Podziel się i smacznego!

Share :

Może Cię zainteresować

Paliwo dla wydajności

Wiele osób rozpoczyna nowy rok z zamiarem poprawy wyników ćwiczeń. Sposób odżywiania organizmu ma wpływ na...