Jak bezpiecznie robić zakupy żywności podczas COVID-19
W jaki sposób COVID-19 wpływa na bezpieczeństwo żywności?
IS: Według CDC, obecnie nie ma dowodów na przenoszenie wirusa COVID-19 poprzez dotykanie żywności lub jej opakowań. Wirus może jednak przetrwać na powierzchniach i przedmiotach przez ograniczony czas. Dostępne dowody wskazują, że wirus może przetrwać około 3 dni na twardych powierzchniach, takich jak metal lub plastik, i około 1 dnia na powierzchniach miękkich, takich jak tektura. Kluczowe znaczenie ma właściwa higiena rąk.
Zgodnie z wytycznymi CDC: "Ogólnie rzecz biorąc, ze względu na słabą zdolność tych koronawirusów do przetrwania na powierzchniach, ryzyko rozprzestrzeniania się z produktów spożywczych lub ich opakowań, które są przewożone przez kilka dni lub tygodni w temperaturze otoczenia, w lodówce lub w stanie zamrożonym, jest prawdopodobnie bardzo niskie". Więcej informacji tutaj.
Zmiany wynikające z oddalania się od społeczeństwa i pozostawania w domu zwiększają znaczenie innych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności.
Ponieważ ludzie być może kupują produkty żywnościowe w większych ilościach, ważne jest, aby sprawdzać daty ważności i upewnić się, że konserwy nie są pogniecione. Ponadto, ponieważ coraz więcej osób gotuje w domu, ważne jest, aby bezpiecznie obchodzić się z żywnością i bezpiecznie ją przygotowywać. Obejmuje to oddzielanie surowego mięsa od innych produktów, przechowywanie w lodówce łatwo psujących się produktów oraz gotowanie mięsa w odpowiedniej temperaturze, aby zabić szkodliwe zarazki. Informacje na temat bezpieczeństwa żywności opracowane przez CDC można znaleźć na stronie tutaj.
Jak często należy chodzić do sklepu spożywczego na zakupy?
IS: Aby ograniczyć narażenie na zakażenie i przestrzegać przepisów o zachowaniu dystansu społecznego, zaleca się ograniczenie liczby wizyt w sklepie spożywczym do minimum. W większości przypadków powinna wystarczyć jedna wizyta w tygodniu.
Sporządzenie planu posiłków wraz z listą zakupów może być bardzo pomocne w przyspieszeniu procesu zakupów. Jeśli znasz układ sklepu, sporządzenie listy zakupów z uwzględnieniem układu sklepu może jeszcze bardziej ułatwić i przyspieszyć zakupy.
Przynoszenie własnych toreb na zakupy i pakowanie zakupów we własne torby może również zmniejszyć ilość produktów, których dotykają inne osoby. Harvard School of Public Health posiada fantastyczne materiały na ten temat tutaj.
Jakie produkty spożywcze powinny znaleźć się w mojej spiżarni?
IS: Dobrze zaopatrzona spiżarnia może być bardzo pomocna przy przygotowywaniu posiłków w domu. W sieci można znaleźć wiele list podstawowych produktów spożywczych lub spiżarni, które zazwyczaj zawierają olej, cukier, mąkę, sól, przyprawy i ocet jako podstawę. Zalecałabym wybranie preferowanych produktów z każdej grupy żywnościowej (np. ziarna, owoce, warzywa, białko i nabiał), aby mieć pod ręką składniki na kilka szybkich i łatwych, zbilansowanych posiłków.
Pomocny w tym zakresie może być przewodnik USDA "Choose My Plate" (Wybierz mój talerz). Na stronie https://www.choosemyplate.gov/ znajdują się szczegółowe informacje na temat grup produktów spożywczych i wielkości porcji w ciągu dnia, a także linki do stron z informacjami o tym, co najlepiej kupować w poszczególnych działach, aby uzyskać niedrogie i zdrowe produkty. Przewodnik zawiera także dodatkowe materiały dotyczące COVID-19 tutaj.
Czy powinienem kupować tylko żywność pakowaną?
IS: Nie ma potrzeby kupowania wyłącznie produktów pakowanych. Wiemy, że produkty pakowane zawierają zazwyczaj więcej sodu i konserwantów. Zaleca się wybieranie zdrowej, różnorodnej żywności.
Połączenie świeżej i pakowanej żywności może zmniejszyć częstotliwość zakupów, a także może być bardziej ekonomiczne. Żywność pakowana oferuje dodatkowe korzyści, takie jak dłuższy okres przydatności do spożycia.
Czy powinienem kupować produkty w puszkach/niepsujące się, aby nie musieć często chodzić do sklepu spożywczego? Czy taka żywność jest wystarczająca dla zdrowej i zrównoważonej diety?
IS: Wybieranie produktów w puszkach/niepsujących się może być świetnym sposobem na podreperowanie naszych "spiżarni", a czasem także budżetu. W krótkim okresie te produkty powinny wystarczyć, aby nas utrzymać. Jednak poleganie wyłącznie na tych produktach może zmniejszyć różnorodność i przyjemność z jedzenia. Często brakuje w nich błonnika i zawierają więcej sodu. Ponieważ uważa się, że choroba COVID nie przenosi się drogą pokarmową, nie ma potrzeby ograniczania wyboru żywności do produktów w puszkach/niepsujących się.
Jaką żywność należy przecierać?
IS: Z tego, co przeczytałam, ludzie powinni wyrzucać opakowania po żywności i wycierać puszki i butelki po powrocie do domu.
Nie należy jednak nakładać środków dezynfekujących, takich jak wybielacze czy środki czyszczące, na produkty lub bezpośrednio na żywność, ponieważ może to być szkodliwe dla zdrowia. Chociaż na stronie internetowej CDC nie odnotowano żadnych zaleceń dotyczących wycierania produktów spożywczych, Harvard School of Public Health opublikowała odpowiednie zalecenia.
Strona Szkoła Zdrowia Publicznego Harvarda sugeruje, że najprostszym sposobem na zmniejszenie ryzyka zakażenia zakupioną żywnością jest pozostawienie jej w miejscu niedostępnym przez trzy dni. Oczywiście, nie dotyczy to żywności, która wymaga natychmiastowego schłodzenia lub zamrożenia.
- Świeże produkty należy myć pod bieżącą wodą i szorować powierzchnię niewielką ilością wody z mydłem. Po każdym użyciu szczotkę doszorowania należy umyć dodatkową ilością wody z mydłem.
- W przypadku innych produktów łatwo psujących się, wymagających chłodzenia lub zamrażania, pomocne może być umycie powierzchni pojemnika niewielką ilością wody z mydłem. Po wykonaniu tej czynności należy ponownie umyćręce.
Na stronie internetowej CDC nie odnotowano żadnych zaleceń dotyczących wycierania produktów spożywczych.
Czy umycie produktów wodą wystarczy, aby pozbyć się bakterii lub wirusów wywołujących choroby?
IS: Tak, wydaje się, że tak. Na podstawie danych, którymi dysponujemy obecnie, płukanie produktów przez 20 sekund pod bieżącą wodą i energiczne szorowanie powinno być w porządku. W niektórych serwisach informacyjnych zalecano płukanie produktów roztworami dezynfekującymi (w tym wybielaczem), a także octem i innymi markowymi środkami dezynfekującymi - nie jest to zalecana praktyka. Może ona przynieść więcej szkody niż pożytku, prowadząc do skażenia łatwo psujących się produktów i/lub narażenia na działanie toksyn.
Czy są jakieś produkty spożywcze, których powinienem unikać w sklepie spożywczym?
IS: Zalecałabym unikanie produktów luzem lub pieczywa pozostawionego bez odpowiedniego opakowania. Należy upewnić się, że pracownicy delikatesów noszą rękawiczki (często je zmieniają) i prawidłowo myją ręce.
W wielu sklepach wprowadzono maseczki na twarz dla pracowników. Wiele sklepów wprowadziło już zmiany mające na celu ograniczenie możliwości przenoszenia i/lub zakażenia, takie jak zaprzestanie sprzedaży produktów luzem oraz pakowanie świeżego pieczywa w plastikowe torebki (zamiast papierowych), aby ograniczyć kontakt z kropelkami/dotykiem rąk.
Czy są jakieś produkty żywnościowe, których powinienem unikać, aby zachować zdrowie? Np. żywność przetworzona lub zawierająca cukier?
IS: Zalecałabym kupowanie produktów bogatych w składniki odżywcze, które stanowią podstawę naszej diety - takich jak produkty pełnoziarniste, chude białka, nabiał, owoce i warzywa - aby zapewnić sobie wystarczającą ilość witamin i minerałów.
Jednak wiele osób stoi obecnie w obliczu zwiększonej odpowiedzialności. Wiele z nich boryka się z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego. W tych stresujących czasach bardziej liberalny plan żywieniowy może być bardziej realistyczny. Starając się zachować równowagę i umiar w jedzeniu, a nie ulegać myśleniu typu "wszystko albo nic", można w znacznym stopniu przyczynić się do poprawy zdrowia fizycznego i psychicznego. Zjedzenie piątkowej pizzy czy tater tots na lunch może zmniejszyć ciężar dodatkowych obowiązków, nie zwiększając przy tym stresu związanego z codziennymi decyzjami żywieniowymi.
Jeśli chodzi o słodycze, moi koledzy zgodziliby się zapewne, że wszystko z umiarem jest jak najbardziej w porządku, a nawet zalecane. Smakołyki mogą być bardzo ważną częścią zdrowej diety.
Wszystko sprowadza się do równowagi i umiaru. Ważne jest, by pamiętać o porcjach i zapewnić sobie odpowiednią ilość błonnika i chudego białka w ciągu dnia, co pomoże nam regulować apetyt, trawienie, utrzymać stały poziom cukru we krwi i energii. Przy mniejszej aktywności, zaparcia, słabe trawienie i obniżony nastrój mogą stać się problemami, które mogą się nasilić w wyniku spożywania pokarmów bogatych w cukry i składniki odżywcze.
Upewnienie się, że spożywamy warzywa i owoce, pełne ziarna, chude białka i rośliny strączkowe, może korzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie fizyczne i psychiczne. Te przysmaki będą smakować o wiele lepiej!
Czy powinienem kupować żywność w puszkach/niepsującą się, żeby nie musieć często chodzić do sklepu spożywczego? Czy taka żywność jest wystarczająca dla zdrowej/zrównoważonej diety?
IS: Wybieranie produktów w puszkach/niepsujących się może być świetnym sposobem na podreperowanie naszych "spiżarni", a czasem i budżetu. Na krótką metę te produkty powinny nam wystarczyć. Jednak poleganie wyłącznie na tych produktach może zmniejszyć różnorodność i przyjemność z jedzenia. Często brakuje w nich błonnika i zawierają więcej sodu.
Ponieważ uważa się, że choroba COVID nie przenosi się drogą pokarmową, nie ma potrzeby ograniczania wyboru żywności do produktów w puszkach/niepsujących się.
Czy uważa się, że mrożonki są bezpieczniejsze do spożycia?
IS: Nie.
Czy niska temperatura w lodówce/zamrażarce zabija wirusa?
IS: Na razie nie ma danych, które by na to wskazywały.
Niektóre media donoszą, że mrożonki mogą być siedliskiem wirusa. Jednak ani CDC, ani inne renomowane źródła nie wydały żadnych oficjalnych oświadczeń dotyczących mrożonek i wiremii lub czasu życia wirusa COVID-19.
Jak mogę przestać podjadać w ciągu dnia?
IS: To, co może pomóc w tym okresie niepewności, to próba utrzymania harmonogramu jedzenia. Wyznaczenie pory posiłków może pomóc nam uregulować apetyt i zwiększyć kontrolę impulsów nad bardziej kuszącymi - i mniej bogatymi w składniki odżywcze - wyborami żywieniowymi.
Utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia organizmu również może pomóc w regulacji apetytu. Ponadto wiemy, że dobre nawodnienie pomaga nam zachować czujność, koncentrację i energię, co może zmniejszyć ochotę na jedzenie.
Idealnie byłoby, gdyby 50% naszych płynów każdego dnia pochodziło z wody. Ogólna zasada mówi, że większość z nas powinna wypijać od 8 do 10 szklanek wody dziennie.
Aby oszacować swoje własne zapotrzebowanie:
-
- Weź swoją wagę (w funtach) i podziel ją przez 2,2.
- Pomnóż tę liczbę w zależności od swojego wieku. Jeśli masz mniej niż 30 lat, pomnóż tę liczbę przez 40. Jeśli jesteś w wieku 30-55 lat, pomnóż tę liczbę przez 35. Jeśli masz więcej niż 55 lat, pomnóż tę liczbę przez 30.
- Podziel tę sumę przez 28,3.
- Twoja suma to ilość oz. wody, jaką powinieneś wypijać dziennie. Podziel tę liczbę przez 8, aby zobaczyć wynik w filiżankach.
Jakie są zdrowe przekąski?
IS: Zazwyczaj przekąska to "mini posiłek".
Niektórzy lubią myśleć o nich w kategoriach kalorii (np. 100-250 kalorii na przekąskę) lub w oparciu o wielkość porcji z etykiety żywieniowej. Włączenie do przekąski porcji owoców lub warzyw może zwiększyć dzienne spożycie owoców i warzyw.
Chude źródła białka, takie jak ser, hummus, orzechy/nasiona i jajka, mogą dodać więcej "kęsa", dzięki czemu dłużej będziemy czuć się syci.
Aby dowiedzieć się, jak oceniana jest Twoja przekąska, możesz skorzystać z testu Kalkulator produktów do inteligentnych przekąsekzatwierdzonego przez USDA.
Z drugiej strony, nie każdy będzie potrzebował przekąsek. Niektórym wystarczą 3 regularnie spożywane, zbilansowane posiłki, aby utrzymać poziom energii przez cały dzień i zaspokoić zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Wśród osób, które potrzebują przekąsek, mogą być dorastające dzieci, sportowcy, osoby leczące się z ran lub infekcji oraz osoby o zmniejszonym apetycie lub przyjmowaniu pokarmu ze względu na problemy zdrowotne.
Przekąska jest również dobrym pomysłem w przypadku dłuższych przerw między posiłkami (>5 godz.). Przekąski pomagają utrzymać poziom energii, kontrolować poziom cukru we krwi i kontrolować apetyt przy następnym posiłku.
Jakie produkty spożywcze serwujecie w szpitalu?
MN: Nie zmieniliśmy naszego jadłospisu i podajemy te same produkty, co przed pandemią.
Czy po uzyskaniu pozytywnego wyniku testu na obecność wirusa zmienia się sposób odżywiania?
MN: Obecnie nie ma dowodów, które zalecałyby specjalną dietę w przypadku COVID-19. Zauważyliśmy, że pacjenci hospitalizowani, którzy są w stanie przyjmować pokarm doustnie, zazwyczaj nie czują się na tyle dobrze, aby przyjmować odpowiednie pożywienie doustnie. Pacjenci ci regularnie spotykają się z zarejestrowanym dietetykiem w celu znalezienia pokarmów i napojów, które zaspokoją ich potrzeby.
Czy są jakieś produkty żywnościowe, których brakuje?
MN: Zauważyliśmy tu i ówdzie braki, ale nie ma wyraźnego wzorca. Spodziewamy się, że sytuacja będzie się zmieniać w najbliższych tygodniach.