• 26 kwietnia 2024

Jak zaangażować się w działalność UW Farm

Jak zaangażować się w działalność UW Farm

Posted on February 25, 2015 by Sarah Geurkink. This entry was posted in Eating Well, Wolontariat. Bookmark the permalink.

Zlokalizowana w trzech miejscach na kampusie University of Washington w Seattle, UW Farm jest unikalnym zasobem dla pracowników, wydziałów i studentów, którzy są zainteresowani świeżą żywnością. Inspiruje ludzi do krytycznego myślenia o tym, co jedzą, a jednocześnie zapewnia fizyczną przestrzeń do eksperymentowania i uczenia się o miejskim rolnictwie. Jeśli chciałbyś zobaczyć to osobiście, The Whole U organizuje wycieczkę po UW Farm:

UW Farm w Mercer Court Apartments
Środa, 15 kwietnia
południe-12:45 p.m.
Zarejestruj się tutaj

Podczas wycieczki zobaczysz przestrzeń rolniczą i dowiesz się, jak uprawa żywności jest możliwa w środowisku miejskim. Dowiesz się, jak nawadnianie kropelkowe, uprawa roślin okrywowych, płodozmian i kompost przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju UW Farm. Podzielimy się również informacjami na temat wolontariatu i możliwości nauki w UW Farm. Będę tam jako kierownik farmy, ale niektórzy z naszych entuzjastycznych studentów będą służyć jako przewodnicy wycieczek.

Farma UW została założona w 2006 roku jako "living-learning laboratory", w którym studenci mogli połączyć to, czego uczą się w klasie z tym, co dzieje się w świecie zewnętrznym. Dziś farma ma ponad 600 wolontariuszy i wciąż jesteśmy w okresie wzrostu i ekspansji. Każdego dnia poznajemy nowych ludzi, widzimy, jak zawiązują się nowe przyjaźnie i obserwujemy, jak ludzie zdobywają wiedzę i uprawnienia, które pochodzą ze zbiorów i jedzenia tego, co sami wyhodowali.

Poza brudzeniem rąk i uprawą żywności, UW Farm jest gospodarzem i uczestnikiem wielu działań na terenie kampusu. Dwa seminaria na temat rolnictwa, Farm Ed i Farm Lunch, są prowadzone przez dwie założycielki UW Farm, dr Elizabeth Wheat i dr Jennifer Ruesink. Organizujemy również warsztaty rozwijające umiejętności w zakresie przygotowywania żywności, puszkowania i fermentacji, czyszczenia i konserwacji narzędzi oraz wybierania roślin z katalogów nasion do uprawy w ogrodzie. Społeczność UW Farm często spotyka się na potlucks, pieczenie pizzy w naszym ręcznie robionym piecu kobiałkowym iprzerwach naPopsicle w gorące letnie dni ciężkiej pracy.

Zawsze szukamy połączenia z działami, aby rozszerzyć nasze wydarzenia, i jest wiele do zrobienia wokół farmy, jeśli jesteś zainteresowany wolontariatem. Wraz z przygotowaniem się do nadchodzącego sezonu wegetacyjnego, rozpoczęliśmy kampanię crowdfundingową , której celem jest zebranie 9000 dolarów na budowę nowego pieca opalanego drewnem, nowej myjni oraz przenośnych, wielokrotnego użytku domków. Jeśli jesteś zainteresowany wsparciem kampanii, dowiedz się więcej tutaj.

Zapraszamy do stania się częścią tej społeczności, czy to poprzez wolontariat, czy darowiznę. Wycieczka jest doskonałą okazją, aby dowiedzieć się więcej. Mamy nadzieję, że wkrótce się zobaczymy!

Sarah Geurkink jest kierownikiem UW Farm od czerwca 2013 roku. W poprzednich rolach zarządzała organicznym gospodarstwem w Michigan i komercyjną kuchnią inkubatora. Uwielbia obserwować rozwój UW Farm, a szczególnie cieszy ją widok studentów rozkwitających w nowe przyjaźnie, nowe umiejętności oraz nowe i głębsze pasje do jedzenia, społeczności i większej sprawiedliwości. Możesz skontaktować się z Sarą pod adresem sgeurk@uw.edu.

Share :

Może Cię zainteresować

Jarmuż. Muszę?

Jarmuż. Muszę? Posted on August 25, 2014 by Blair Maurer. This entry was posted in Dobrze...