Jak odżywianie wpływa na mózg i zdrowie psychiczne?
Jak żywność wpływa na mózg i zdrowie psychiczne?
Funkcjonowanie mózgu i zdrowie psychiczne mogą nie być pierwszą rzeczą, o której myślisz, kiedy zastanawiasz się nad jedzeniem i napojami, które dostarczasz swojemu organizmowi, ale Kristine Carlson porównuje mózg do innej złożonej, wysokowydajnej maszyny.
"Większość ludzi prawdopodobnie nie utożsamia zdrowej diety z dobrym nastrojem czy lepszą pamięcią" - mówi Carlson. "Jednak, podobnie jak drogi samochód, nasz mózg potrzebuje paliwa najwyższej jakości, aby funkcjonować jak najlepiej. Funkcja ta obejmuje zarządzanie emocjami i zaburzeniami nastroju".
Carlson mówi, że stare przysłowie "Jesteś tym, co jesz" z pewnością ma zastosowanie, jeśli chodzi o odżywianie mózgu i że istnieje ogromna różnorodność pokarmów, które promują zdrowe funkcjonowanie mózgu.
"Nie ma jednego magicznego produktu, który należy spożywać dla zdrowia mózgu" - mówi Carlson. "Jednak, podobnie jak w przypadku większości podejść do odżywiania i zdrowia, należy włączyć do diety różne składniki odżywcze, aby uzyskać optymalne korzyści i zdrowie mózgu".
Pokarmy, które poprawiają pracę mózgu
Poniżej Kristine przedstawia kilka produktów spożywczych, które, jak wykazały badania, wzmacniają zarówno mózg, jak i ciało.
Zielone warzywa liściaste , takie jak jarmuż, szpinak, brukselka i brokuły, są bogate w składniki odżywcze korzystne dla mózgu, takie jak witamina K, luteina, folian i beta-karoten.
"Pokarmy te mogą spowalniać procesy poznawcze, co sprawia, że doskonale chronią nasz mózg i utrzymują ostrość widzenia".
Tłuste ryby, takie jak łosoś, pstrąg i sardynki, są pełne kwasów tłuszczowych omega-3, głównych składników budulcowych mózgu.
"Kwasy omega-3 odgrywają ważną rolę w wyostrzaniu pamięci i poprawianiu nastroju, a także chronią mózg przed uszkodzeniem".
Jagody zawierają flawonoidy, naturalne barwniki roślinne, które nadają jagodom ich wspaniały odcień.
Pomagają one poprawić pamięć.
Herbata i kawa. Dwa główne składniki zawarte w herbacie i kawie - kofeina i przeciwutleniacze - mogą pomóc Twojemu mózgowi.
"Rozkoszuj się poranną filiżanką, aby poprawić swoją koncentrację.
Orzechy są również bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, a konkretnie w kwas alfalinolowy, który również pomaga w poprawie pamięci.
Kurkuma i jej aktywny związek kurkumina mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które wspomagają pracę mózgu.
Badania wykazały, że kurkuma zmniejsza objawy depresji i choroby Alzheimera.
Ciemna czekolada i kakao w proszku zawierają związki pobudzające pracę mózgu, w tym flawonoidy, kofeinę i przeciwutleniacze.
Aby poczuć się bardziej zrównoważonym emocjonalnie i wzmocnić pozytywną energię poprzez nasze wybory żywieniowe, Carlson radzi nam "jeść pokarmy, które dają nam energię, radość i paliwo dla naszych ciał".
"Jedzenie wysokiej jakości żywności, która zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze, odżywia mózg w pozytywny sposób" - mówi.
Jednocześnie Kristine ostrzega, że "dieta bogata w przetworzoną żywność i rafinowane cukry może upośledzać funkcjonowanie mózgu i pogarszać objawy zdrowia psychicznego".
Obalanie mitów na temat żywności
W dzisiejszych czasach istnieje mnóstwo informacji na temat tego, co powinieneś jeść i jakie produkty spożywcze są dla ciebie dobre lub złe. Dlatego może być trudno przebić się przez cały ten szum i zidentyfikować co to są mity, a co fakty.
Jeśli chodzi o mity na temat odżywiania i zdrowia mózgu, Kristine zauważa, że "możesz spotkać się z reklamami i programami dietetycznymi reklamującymi "superfoods" i "brain foods".
Aby w pełni wykorzystać możliwości swojej diety, "powinieneś stosować różnorodne produkty, spożywać dietę bogatą w nieprzetworzone produkty i cukry rafinowane, jeść kolorowe owoce i warzywa, a przede wszystkim cieszyć się jedzeniem i delektować się nim".
Dlatego następnym razem, gdy będziesz jeść posiłek lub robić zakupy, pomyśl o tych produktach, które pomogą Ci zachować ostrość umysłu, koncentrację i równowagę!