Ogólnopolski Dzień Kanapki!
Ogólnopolski Dzień Kanapki!
Posted on Listopad 3, 2015 by Chiara Iacoviello. This entry was posted in Jedzenie dobrze and tagged narodowy dzień kanapki, kanapki. Bookmark the permalink.
Pojawiają się w wielu restauracyjnych menu; mają swój własny program telewizyjny, a 3 listopada obchodzony jest ich własny dzień... Mówię o kanapkach! Te uniwersalne, przenośne i łatwe w przygotowaniu kanapki mogą być zbilansowanym posiłkiem, ponieważ oprócz węglowodanów mogą zawierać białka, warzywa, nabiał, a czasem nawet owoce.
Aby uczcić Narodowy Dzień Kanapki, zebraliśmy dla Was kilka zabawnych faktów i kilka przepisów. A ponieważ dziś jest Dzień Kanapki, zachęcamy do zjedzenia swojej ulubionej kanapki!
Zabawne fakty
Skąd kanapki wzięły swoją nazwę?
Nazwa kanapki pochodzi od nazwiska Johna Montagu, czwartego hrabiego Sandwich. Legenda głosi, że w 1762 r., podczas 24-godzinnej gry hazardowej, poprosił on o podanie mięsa między kromkami chleba. W ten sposób mógł jeść jedną ręką, pozostawiając drugą wolną do kontynuowania gry.
Jaka jest najpopularniejsza kanapka w Ameryce?
Według firmy Dataessential, zajmującej się badaniem menu, najbardziej popularną kanapką wśród Amerykanów jest indyk, a zaraz za nim szynka. Na piątym miejscu znalazło się masło orzechowe z galaretką. Musiał to być główny pretendent, biorąc pod uwagę, że każdy z nas zje średnio około 1500 PB&J, zanim ukończy szkołę średnią!
Ile kanapek jedzą Amerykanie każdego dnia?
Amerykanie jedzą ponad 300 milionów kanapek każdego dnia - to całkiem sporo, biorąc pod uwagę, że jest ich nieco ponad 300 milionów.
Za ile sprzedano najdroższą kanapkę w historii?
Najdroższą kanapką, jaka kiedykolwiek została sprzedana, była kanapka z grillowanym tostem, na której znajdował się wizerunek Matki Boskiej. W 2004 r. sprzedano ją za 28 000 dolarów.
Skąd się wzięło określenie "kanapka"?
Legenda głosi, że w czasie II wojny światowej włoskie delikatesy Benedetto Capaldo's w New London w stanie Connecticut otrzymały zamówienie na 500 kanapek-bohaterów z lokalnej bazy okrętów podwodnych marynarki wojennej. Od tego dnia pracownicy delikatesów zaczęli określać kanapki z bohaterem jako "subs" i nazwa ta utrwaliła się.
Przepisy
Poprosiliśmy naszą stronę na Facebooku i grupę Eating Well o podzielenie się swoimi ulubionymi przepisami. Oto cztery z nich, które mogą Wam zasmakować...
Kanapka z tuńczykiem i karczochami
Według mnie
2 kromki rustykalnego chleba
2 uncje tuńczyka z puszki w oliwie z oliwek
2 uncje marynowanych serc karczochów pokrojonych w ćwiartki
Opcjonalnie - 1 garść młodej rukoli
Nałóż tuńczyka na 1 kromkę chleba. Dodaj karczochy i rukolę, a następnie drugą kromkę chleba. Smacznego!
Kanapka ze szpinakiem i truskawkami z grillowanym białym cheddarem i polewą balsamiczną
Przepis autorstwa Stephanie McCarthy Seo, Finance Liaison Analyst, UW Educational Outreach
2 chleby wieloziarniste lub wieloziarniste
2 truskawki, pokrojone w plasterki
2 łyżeczki migdałów, pokrojone w plasterki
2 cienkie plasterki czerwonej cebuli
1 garść świeżego szpinaku
2 plasterki białego sera cheddar
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka octu balsamicznego
Na czystej powierzchni połóż kromki chleba, a na każdej z nich plasterek sera cheddar. Na serze ułóż truskawki, posyp migdałami, a następnie pokrojoną w plasterki czerwoną cebulę. Na koniec połóż szpinak, a na wierzchu pozostałe kromki sera i chleba. Rozgrzać kratkę do średniej wysokości, posmarować masłem i opiekać, aż każda strona się zarumieni. Wyjmij kanapkę, posmaruj jeszcze raz masłem i dodaj 1/2 łyżki octu balsamicznego na patelnię. Połóż jedną stronę kanapki z powrotem na patelni, a następnie po 5 sekundach odwróć i opiecz drugą stronę w glazurze balsamicznej.
Włoska kanapka z szynką
Przepis Szefa Kuchni Wykonawczej Jona Maley'a, Klub UW
2 oz. szynka z czarnego lasu
1 uncja salami z kopru włoskiego
1 uncja sera provolone
1 uncja prosciutto
2 liście sałaty masłowej
2 plasterki pomidora
1 uncja czerwonej cebuli (grillowanej lub surowej - do wyboru!)
1 uncja ragout z suszonych pomidorów i pepperoncini (przepis znajduje się poniżej)
1 uncja przyprawionego majonezu
2 kromki rustykalnego chleba do wyboru
Ragout z suszonych pomidorów i pepperoncini
3 dojrzałe pomidory
1 szalotka
2 papryczki pepperoncini, pokrojone w kostkę
4 liście bazylii
¼ oz. octu szampańskiego
sól i pieprz do smaku
4 połówki suszonych pomidorów
Pokrój 3 dojrzałe pomidory na plasterki, zachowując dwa plasterki na kanapkę. Pozostałą część obrać z pestek i pokroić w drobną kostkę. Połówki suszonych pomidorów drobno posiekać, szalotkę pokroić w kostkę i dodać do suszonych pomidorów. Posiekaj bazylię i dodaj do mieszanki pomidorów. Wrzucić pepperoncini i dodać do mieszanki pomidorowej. Doprawić octem szampańskim i lekko doprawić solą i pieprzem.
Przygotuj kanapkę:
Posmaruj obie kromki chleba przyprawionym majonezem. Na jednej kromce chleba ułóż na przemian warstwę ragout z suszonych pomidorów i pepperoncini, szynkę, salami, ser, liście sałaty, pomidory i cebulę. Na wierzchu kanapki połóż pozostałą kromkę chleba i smacznego!
Letnie Sammie
Przepis autorstwa Carmen Español, asystentki dyrektora ds. dużych projektów,
Biuro Projektów Kapitałowych
rustykalny chleb
grillowane lub pieczone plastry bakłażana
provolone lub ulubiony biały ser
dojrzały pomidor, pokrojony w plasterki
sałata masłowa, umyta, osuszona i porwana na duże kawałki
majonez czosnkowo-bazyliowy
Bakłażana pokroić w grube plastry, posolić i pozostawić na pół godziny, a następnie opłukać i osuszyć. Posmaruj oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie grilluj lub piecz, aż się ugotuje. Odstaw na bok. Aby zrobić majonez czosnkowo-bazyliowy, posiekaj drobno czosnek i bazylię w cienkie plasterki, dodaj do majonezu i lekko wyciśniętej cytryny, wymieszaj do połączenia.
Pokrój chleb na grube kromki i grilluj z obu stron (lub opiekaj) na lekko lub średnio rozgrzanym grillu. Aby uzyskać dodatkowy smak, przetnij ząbek czosnku na pół i posmaruj nim jedną stronę każdej kromki chleba po grillowaniu/ opiekaniu. Posmaruj każdą kromkę chleba majonezem od strony posmarowanej czosnkiem.
Na jednej kromce chleba ułóż sałatę masłową i plasterki pomidora. Na drugiej kromce chleba ułóż grillowanego bakłażana, a następnie plasterki sera. Umieść je pod brojlerem na kilka minut, aż ser się roztopi, będzie bąbelkowy i lekko złoty. Złóż obie połówki razem, przekrój na pół i smacznego!
Nie mogę się doczekać, aby wypróbować te nowe przepisy! Na jaką kanapkę masz dziś ochotę?
Źródła:
Business Insider
Oś czasu żywności
Kuchnia mobilna