Przepisy bez ciśnienia dla szybkowarów
Kilka lat temu moi pacjenci ciągle opowiadali mi o tym, jak bardzo kochają swoje garnki Instant Pots. Pomyślałam, że to pewnie kolejna moda na gotowanie. Ale ciągle słyszałam entuzjastyczne recenzje od ludzi młodych, starych, smakoszy, nowicjuszy, mam i singli, którzy mówili mi, że to zmieniło ich życie. W zeszłym roku kupiłam go, żeby zobaczyć, o co tyle szumu, i zakochałam się.
Łączy on w sobie wolnowar, szybkowar, urządzenie do gotowania ryżu i jogurtownicę w jednym, niedrogim urządzeniu.
Dziesięć wspaniałych rzeczy związanych z gotowaniem za pomocą Instant Pot
1. Gotujemy z pełnowartościowych produktów spożywczych!
Ludzie są podekscytowani możliwością ponownego gotowania z wykorzystaniem prawdziwej żywności, a nie produktów z paczki. Ludzie są podekscytowani, że mogą spróbować marokańskiej ciecierzycy i jarmużu w domu. Dodanie do diety większej ilości warzyw, fasoli i pełnych ziaren jeszcze nigdy nie było tak proste.
2. Ustaw i zapomnij!
Tak łatwo, bezpiecznie i wygodnie jest wrzucić składniki, ustawić garnek Instant Pot na gotowanie i wyjść na spacer! Kiedy Twoje danie osiągnie czas gotowania, naturalnie uwolni ciśnienie i pozostanie na niskim ustawieniu ciepła. Upewnij się, że jest wystarczająca ilość płynu, aby nie przypalić garnka.
3. Curry w pośpiechu!
Gotowanie większości potraw trwa znacznie krócej, ale trzeba odczekać, aż ciśnienie wzrośnie. Przepis, który wymagałby dnia wcześniejszego namaczania/przygotowania, można teraz przygotować jako posiłek w środku tygodnia w około pół godziny. Można dodać mrożone piersi z kurczaka, ale należy pamiętać, że gotowanie potrwa dłużej.
4. Gotowanie w partiach nigdy nie było łatwiejsze!
Spróbuj gotować gulasze, zupy, chili i inne dania, a następnie zamroź dodatkowe porcje. Ugotuj raz, a możesz cieszyć się nim wiele razy.
5. Oszczędzaj pieniądze!
Lubię przygotowywać suszoną czarną fasolę z moimi. Wystarczy 1 funt fasoli (kosztuje 1,00-1,99 dolara za funt) i 3 szklanki wody. Otrzymuje się 6 filiżanek pysznej fasoli. Równowartość 4 puszek o pojemności 150 uncji. Zamrażam ugotowaną fasolę i jest ona gotowa do wykorzystania w przyszłych przepisach, takich jak chili.
6. Nie cierpisz obierać jajek ugotowanych na twardo?
Gotuj je przez zaledwie 3 minuty, a obiorą się z łatwością!
7. Ciesz się bardziej aromatycznym jedzeniem!
Gotowanie pod ciśnieniem jest świetnym sposobem na wydobycie smaku potraw z całego dania. Odniosłam wielki sukces w przypadku dań kuchni indyjskiej i śródziemnomorskiej.
8. Rozszerz swoje opcje śniadaniowe!
Łatwo ugotujesz kremowe płatki owsiane, jajka na miękko lub na twardo, a nawet możesz zrobić własny jogurt.
9. Zrzuć i zacznij
Istnieje wiele łatwych przepisów, które wymagają minimalnego przygotowania, a wszystkie trafiają do garnka w tym samym czasie, stąd określenie "Dump recipe".
10. Zamiana przepisów
Garnek Instant Pot stał się doskonałym narzędziem do dzielenia się przepisami z przyjaciółmi i rodzinami, poszerzania podniebienia o nowe potrawy i być może zdrowszego odżywiania się w domu.
Oto dwa proste przepisy na dania z garnka Instant Pot, które możesz wypróbować na własnej skórze!
Zupa z grochu w garnku Instant Pot
Pocieszający przepis na zupę grochową w garnku Instant Pot, która jest posiłkiem typu "wrzuć i jedź".
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Naturalne uwalnianie: 15 minut
Posiłki: 6 porcji
Kalorie : 140 kcal
Składniki:
7szklanek wody
1 funt zielonego groszku, opłukany
1 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę (około 1/2 cebuli)
1 filiżanka marchewki pokrojonej w kostkę (około 3 marchewki)
1 filiżanka selera naciowego pokrojonego w kostkę (około 3 łodygi)
3 ząbki czosnku mielonego
3 liście laurowe
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Opcjonalnie 2 łyżeczki za'ataru
Instrukcje:
- Dodać wszystkie składniki do szybkowaru i krótko wymieszać.
- Zabezpieczyć i uszczelnić pokrywę. Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 15 minut, a następnie przez 15 minut przy naturalnym rozluźnieniu. Pozostałe ciśnienie zredukować ręcznie.
- Usunąć liście laurowe i zamieszać zupę. Zupa będzie bardzo gorąca, więc przed podaniem należy ją trochę ostudzić.
Kremowa owsianka w garnku Instant Pot
Czas przygotowania i gotowania: 15 minut
Składniki:
1filiżanka płatków owsianych
2 szklanki mleka (można zastąpić mlekiem sojowym, ryżowym lub migdałowym)
1 filiżanka wody
1 dojrzały banan
2 łyżeczki wanilii
2 łyżeczki cynamonu
Dodatki:
Jagody
Nasiona chia
Masło orzechowe
odrobina mleka
Instrukcje:
- Aby uniknąć przywierania, lekko posmaruj wewnętrzny garnek garnka Instant Pot olejem lub sprayem do gotowania.
- Dodaj płatki owsiane do garnka Instant Pot, a następnie mleko.
- Zabezpiecz pokrywę i zamknij otwór wentylacyjny.
- Naciśnij przycisk "Ręcznie" (lub "Szybkowar" w nowszych modelach garnków Instant Pot) i ustaw czas gotowania na 4 minuty.
- Po zakończeniu gotowania płatków owsianych, pozwól, aby ciśnienie spadło w sposób naturalny (około 4-5 minut).
- Po uwolnieniu ciśnienia, otwórz pokrywę i zamieszaj płatki owsiane. Dodatkowy płyn wchłonie się w trakcie stygnięcia.
- Dodaj cynamon, słodzik lub inne dodatki, które lubisz.
- Na wierzchu owsianki połóż świeże owoce, masło orzechowe, odrobinę mleka lub inne dodatki, które lubisz.